in

Belgija je zabranila lootboxeve i paketiće, a Electronic Arts se jedini odbija prilagoditi

Nije tajna, to svi znaju – Belgija je prošle godine zakonom lootboxeve i ine kutije proglasila kockanjem. Dakle, ako u igri postoji bilo kakav mehanizam koji vam želi prodati nešto za što ne znate kakav sadržaj ima, to je kockanje. Što je i logično.

Većina izdavača igara koji koriste ovakve mehanizme odlučili su se prilagoditi novim pravilima. Kako bi izbjegli komplicirano prilagođavanje vlastitih igara u smislu vađenja licenci za djelatnost kockanja, zabranu svojih igara djeci i slično, većina njih je u svojim igrama na belgijskom tržištu uklonila sve mehanizme koje bi se moglo svrstati pod kockanje.

Međutim, Electronic Arts je  prva kompanija koja je odlučila ne prilagoditi se novim direktivama. CEO EA-a Andrew Wilson izjavio je kako odbija prihvatiti činjenicu kako su jedna FIFA i njezini Ultimate Team paketići kockanje.

Argument koji je postavio iza navedene izjave je taj da igrači u svakom paketiću dobiju nešto što se kasnije može preprodati u igri. Što je izjava koja je prilično glupa i nema smisla, ali vjerojatno se radi o pokušaju zavlačenja vlasti dok advokati ne smisle idući pravni korak koji bi ih zaštitio. Prema izvještajima lokalnih medija, Belgija je već počela provoditi istragu i tu će zasigurno biti svega u narednim danima i mjesecima.

Naravno, ni Electronic Artsu ni ostalim izdavačima ova zabrana ne znači previše, jer Belgija je relativno malo tržište zbog kojeg u globalnim okvirima nitko neće previše izgubiti. Međutim, tu Electronic Arts jako dobro prepoznaje negativni potencijal svega za sebe, jer ako se druge evropske vlade povedu za Belgijom onda će tu nastati popriličan problem. Naravno, ne za nas igrače.