in

Engleska na SP u Rusiji igra sjajno zbog igrice Fortnite!

Engleska nogometna reprezentacija je ostvarila povijesni uspjeh nakon što se plasirala u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Rusiji nakon raspucavanja penala protiv Kolumbije.

Mlada momčad prije mjesec dana nije uopće bila u razgovorima o potencijalnim osvajačima titule svjetskih prvaka, a sada za to imaju sasvim realne šanse. Kao i obično, mediji na Otoku analiziraju sve aspekte reprezentacije, a neki čak smatraju da je velikom rezultatu doprinijela i videoigra, piše Index.hr.

Engleska reprezentacija će novi veliki ispit imati u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u kojem ih očekuje Švedska. Dobro je poznato kako više od pola engleskih reprezentativaca igra Fortnite Battle Royale, hit igru Epic Gamesa koja je zaludjela svijet. Upravo su Tottenhamovi igrači bili najotvoreniji prema tom pitanju pa tako Dele Alli redovito na Twitchu streama kako sa saigračima Harryjem Kaneom i Kieranom Trippierom igra spomenutu igru. Međutim, često im se znao pridružiti i stoper Leicester Cityja, također engleski reprezentativac Harry Maguire, ali i igrači iz nekih drugih klubova. Sve se to odvijalo mjesecima prije početka Svjetskog prvenstva, a Englezi su kroz igru komunicirali, sarađivali i pokušavali pobijediti. U Premiershipu, gdje su tenzije između klubova velike, ovo je pravo osvježenje.

Najbolji strijelac Svjetskog prvenstva sa šest pogodaka nakon odigrane osmine finala Harry Kane odigrao je više od 100 mečeva Fortnitea otkad je stigao u Rusiju i, naravno, ne igra sam. Kada ga je novinarka BBC-ja upitala kako uživa u Rusiji dok ne razmišlja o postizanju pogodaka Kane je kao iz topa izvalio: “Igram Fortnite. Koliko god da smiješno zvuči. Zapravo, dosta nas igra.” Kane je nastavio i našalio se kako njegova zaručnica Katie Goodland neće biti presretna kad se vrati kući jer se njoj čini kao da su reprezentativci otišli na godišnji s dečkima, igraju nogomet, Fortnite i dobro se provode bez djece i supruga.

Jesse Lingard jedan je od onih koji igraju Fortnite pa je svoj zgoditak protiv Paname proslavio plesom iz igre, a Kieran Trippier tvrdi kako više od deset engleskih reprezentativaca redovito igra Fortnite. Kako se radi o isključivo natjecateljskoj igri, u kojoj je jedini cilj poraziti sve protivnike i pobijediti, jasno je što nogometaši i profesionalni sportaši općenito pronalaze u Fortniteu. Igranjem u timovima, pogotovo s igračima koji dolaze iz drugih klubova, izgleda da su Englezi lakše izgradili odnose i koji im pomažu na terenu. Zajednički interes u ekipi također uvijek dobro dođe, potiče zajedništvo i homogenost skupine.

Da ne ulazimo previše u razlike između sporta i esporta, posvetit ćemo se samo jednom detalju. Profesionalni nogometaši žive skupa samo na pripremama, profesionalni gejmeri tokom cijele godine. Toliko je za uspjeh u esportu važna ta homogenost skupine da ne samo da treniraju i žive u istoj kući nego i razvijaju odnose. U intervjuu za Index jedan od najboljih evropskih League of Legends igrača Luka “Perkz” Perković izjavio je: “Ko god ti kaže da ne moraš biti dobar s nekim izvan igre, u našem slučaju moraš. To je laž. Jako je bitno i vidi se u igri.” Naravno, uzimajući u obzir da nije moguće prenijeti esport na sport i obrnuto, činjenica je da igrači kada igraju online komuniciraju i razvijaju odnose koje da ne dijele isti interes, u ovom slučaju videoigru, vjerovatno ne bi razvijali.

Nisu Englezi jedini koji zajedno igraju videoigre. Najveće zvijezde brazilske nogometne reprezentacije također igraju zajedno, samo Counter-Strike: Global Offensive, i u tome im pomažu najbolji brazilski CS:GO igrači. Reprezentacija je na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, a najbolji brazilski CS:GO tim se natječe na ESL One turniru u Kölnu, a kada ulove vremena igraju zajedno. Neymar, Casemiro, Coutinho, Willian, Gabriel Jesus i ko zna ko još. Referencama iz igre zajedno slave pogotke i pokazuju upravo to zajedništvo. Sigurno se i u drugim reprezentacijama igraju videoigre, ali nigdje ne ovoliko otvoreno i van reprezentativnih obaveza kao u brazilskoj i engleskoj.

Natjecateljske videoigre za više igrača simuliraju takvo okružje da igrači moraju komunicirati, surađivati, podržavati se i vjerovati jedni u druge kako bi postigli cilj – pobijedili. Upravo ono što se od sportaša očekuje na terenu. U bezbroj situacija suigrač će u igri ovisiti o tebi i ti o njemu, baš kao i na terenu. U videoigrama svaki će igrač preuzeti određenu ulogu. Ne mogu svi raditi izvanredne poteze i imati najviše bodova, ali to je poenta. Svi za jednog, jedan za sve.

(Index.hr)