in

PlayStation 5 će u sebi imati AMD Ryzen procesore

O petoj generaciji Playstation konzola čujemo baš dosta novih detalja i glasina ovih dana, a jedna od zanimljivijih je i ta da će nova Sonijeva konzola koristiti AMD Ryzen procesore.

Glasina se pojavila na sajtu Phoronix, koji je otkrio da jedan od zaposlenih u Soniju radi na podršci za AMD Ryzen arhitekturu u LLVM kompilatoru, koji ima zadatak instrukcije prevodi u čitljivi kod kako bi ih računar(u ovom slučaju procesor) obradio. Podrška se ogleda u prilagođavanju i optimizaciji procesora kako bi imao što iskorišteniju snagu, a pošto PS4 i PS4 Pro koristi potpuno drugačiju vrstu AMD procesora, ovo može da znači samo da se radi o Playstation 5 konzoli.

Iako se radi o glasini ovo je vrlo vjerovatno, pogotovu kada pogledamo samu arhitekturu novih AMD-ovih procesora i njihovi moć uz nisku potrošnju energije, a podsjećamo vas da PS4 koristi AMD procesor kao i Radeon grafiku, što također povećava verovatnoću da je ova glasina istinita.

Između ostalog, vođa Playstationa je izjavio kako je PS4 ušao u finalnu fazu životnog ciklusa, što naravno nije neki povod za uzbunu, već jednostavno znači da će prodaja konzola krenuti da opada, i da će se u daljem periodu izdavač više okrenuti ka digitalnim servisima(PS Plus) i razvoju novih ekskluziva.

Ova izjava takođe upućuje da nam se bliži dolazak “petice”, ali brojni izvori upućuju na to da će se to dogoditi 2021. godine, a lako se može desiti da i je i ranije vidimo.