in

Liga prvaka? Svjetsko prvenstvo? Ne, ovako izgleda takmičenje na eSport turnirima

Esport je sve popularniji pa ni ne čudi činjenica da velika esport natjecanja uživo prati i po nekoliko desetina hiljada navijača.

Esport sve više ulazi u velike arene, a mi smo pronašli neke od najvećih i najboljih dvorana koje su bile dom velikim turnirima. Ko zna, možda jednoga dana i zagrebačka arena bude dom jednog tako velikog događaja.

Copper Box Arena, London, Gfinity 3 (4.000 navijača)

Londonska Copper Box Arena sagrađena je ponajprije za rukomet, a oni koji su ikada bili u njoj kažu da je atmosfera neopisivo dobra. To je prepoznao i Gfinity i odlučio kako će upravo ova dvorana ugostiti njihov veliki turnir u četiri videoigre. Gledaoci su uživali u Counter Strikeu, Starcraftu 2, FIFA-i i Call od Dutyju, a to je ujedno bila i najveća arena u kojoj je Gfinity do sada održao neki od svojih turnira. Obično su se orijentirali na manje ekskluzivne turnire s ograničenim brojem ulaznica. Na turniru u Copper Box Areni neki od najboljih igrača na svijetu natjecali su se za nagradni fond od 130.000 dolara.

KeyArena, Seattle, Dota 2 The International 2014 (10.000 navijača)

Najbolji Dota 2 timovi na svijetu takmičili su se za nagradu od 11 miliona dolara i jasno je da je Valve trebao arenu u kojoj može dostojno ugostiti najbogatiji turnir u historiji esporta. 10.000 ulaznica za spektakl u KeyAreni planulo je u roku od sat vremena i činilo se da je Valve izabrao premalu dvoranu. Nažalost, oni koji su turnir pratili kući preko malih ekrana primijetili su kako ima praznih mjesta na tribinama. Mnogi tvrde da se to dogodilo zato što je omiljeni tim navijača Na’Vi prerano ispao s turnira pa je splasnuo i entuzijazam.

Staples Centre, Los Angeles, League of Legends 2013 World Finals (12.000 navijača)

Svih 12.000 ulaznica za finale treće sezone Svjetskog prvenstva u League of Legendsu rasprodano je za manje od sat vremena.

Godinu dana ranije finale je održano u Galen Centru u Los Angelesu koji prima 10.000 ljudi, a novo finale u domu LA Lakersa ponudilo je, uz dodatnih 2.000 mjesta, spektakl i prestiž igranja u kultnoj dvorani. Igrači su se natjecali za više od dva miliona dolara u prepunoj areni.

Wembley Arena, London, European LCS Week 5 (12.500 navijača)

Riot je odlučio svoj turnir održati u drugoj najvećoj areni u Londonu. Mnogi smatraju kako Velika Britanija ne ulaže dovoljno u infrastrukturu i podršku svojim igračima usprokos tome što su Britanci ostavili dubok trag u međunarodnim timovima. Ipak, Wembley Arena pokazala se odličnim rješenjem za navijače koji su na domaćem terenu htjeli vidjeti svoje miljenike.

Commerzbank Arena, Frankfurt, ESL One Dota 2 (12.500 navijača)

Uoči The Internationala 2014, ESL je održao turnir s osam ekipa s nagradnim fondom od 150.000 dolara i to na stadionu koji je bio domaćin Svjetskom nogometnom prvenstvu 2006. godine i koji može primiti 52.000 ljudi. I ranije su esport turniri organizirani na velikim stadionima, ali obično se to događa u konferencijskim dvoranama unutar samih stadiona. Ovoga puta se preko 12.000 navijača okupilo na terenu kako bi svjedočili zapravo generalnoj probi za svjetsko finale koje je na rasporedu bilo samo mjesec dana kasnije.

San Jose SAP Centre, ESL Intel Extreme Masters (12.500 navijača)

 

SAP Centar u San Joseu popularniji je pod nazivom Shark Tank (akvarij za morske pse) kako ga nazivaju navijači NHL ekipe San Jose Sharks čiji je ovo dom. Ovoga puta SAP Centar ugostio je esportaše koji su se natjecali u League of Legendsu i Starcraftu II u seriji turnira pod nazivom ESL Intel Extreme Masters. 12.500 navijača svjedočilo je ovom spektaklu koji je trajao dva dana, a njih čak četiri miliona sve je pratilo preko malih ekrana. Tako je ovo postao najveći esport turnir održan u SAD-u.

Sang-am World Cup Stadium, Seul, League of Legends 2014 World Finals (45.000 navijača)

Druga najveća arena u Seulu bila je domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva 2002. godine, a sada je ugostila najpopularniji esport na svijetu. 45.000 ulaznica planulo je u samo nekoliko dana, no ukupan broj onih koji su turnir pratili putem interneta pao je s 32 na 27 miliona. Samo je pitanje vremena kada će Riot oboriti i ovaj rekord i esport dovesti na još veće borilište.

(100posto.hr)