in

Dugo očekivani STALKER 2 konačno dobiva okvirni izlazak

GSC Game World, ukrajinski razvojni tim nadolazeće igre STALKER 2: Heart of Chornobyl, jučer je pružio nekoliko informacija o ovom dugo očekivanom naslovu, uključujući planirani izlazak u prvom kvartalu 2024. Razvoj prve igre koja će biti objavljena nakon 15 godina suočio se s nizom izazova, od kojih je jedan bio selidba razvojnog tima iz Ukrajine u Češku zbog rata s Rusijom koji je započeo u veljači 2022.

Tijekom te godine, rad na igri je privremeno zaustavljen na dva mjeseca, a nekoliko članova tima napustilo je razvoj kako bi sudjelovali u ukrajinskom sukobu, gdje je nažalost jedan od programera izgubio život. U ožujku 2023., ruski hakeri procurili su radne slike prikaze igre te su prijetili objavljivanjem dodatnog materijala.

Razumljivo je da je STALKER 2, prvotno planiran za izlazak 2022., doživio odgode, a informacije o statusu igre bile su rijetke. Međutim jučer, 30. studenog, STALKER 2: Heart of Chornobyl osvojio je nagradu za Najželjeniju PC igru prema PC Gameru. U video zahvali, izvršni direktor GSC Game World-a, Yevhen Grygorovych, napomenuo je da se igra nalazi u završnim fazama razvoja. Novi trailer otkrio je da će STALKER 2 biti dostupan na konzolama i PC-u negdje u prvom kvartalu 2024.

Također je primjećeno da trailer spominje Game Pass, potvrđujući dolazak STALKER 2 na Xbox Game Pass prvog dana, uz ekskluzivnost za Microsoft. No, procurjeli dokumenti iz 2021. tijekom suđenja između Epic Gamesa i Applea otkrili su da će ta ekskluzivnost trajati samo tri mjeseca, nakon čega će igra biti dostupna za kupnju na Steamu, Epic Games Storeu i GOG-u. Još uvijek nije jasno hoće li igra ikada biti dostupna za PlayStation.