in

Microsoft ulaže milijarde dolara u tvorce AI sistema ChatGPT

Nakon što su se prošle sedmice riješili deset hiljada zaposlenika, iz Microsofta su danas najavili novu rundu ulaganja u razvoj umjetne inteligencije. Nije javno otkriveno koliko iznosi to ulaganje, ali iz Microsofta navode da se radi o više milijardi američkih dolara, a prethodne glasine spominjale su investiciju od 10 milijardi dolara.

Ulaganje je zapravo treća faza dugoročnog partnerstva između Microsofta i tvrtke OpenAI. Microsoft dotičnoj tvrtki ustupa svoju Azure i cloud infrastrukturu servera za različite AI aplikacije, istraživanja i sl., od kojih bi u skorijoj budućnosti mogao imati primjenjive koristi.

Kakve točno – tek treba vidjeti, no nedavno su iz Microsofta poručili da će umjetna inteligencija biti esencijalna za rad u operativnom sistema Windows. Također je najavljena integracija popularnog AI sustava ChatGPT u Microsoftovu tražilicu Bing. Prošle se godine također spominjala i integracija AI sistem Dall-E 2 za generiranje slika, također u Bing. Oba AI sistem pripadaju upravo tvrtki OpenAI.