in

Videoigre su krive za novi pokolj u SAD-u, a ne oružje, misli američki guverner

Nakon još jednog stravičnog događaja u SAD-u gdje je život izgubilo 17 osoba, jedan američki guverner ponovno je krivicu svalio na videoigre.

Jučer su iz SAD-a došle vijesti o još jednom masakru. U jednoj srednjoj školi u Floridi 19-godišnji je napadač vatrenim oružjem usmrtio 17 ljudi. Bila je to najsmrtonosnija pucnjava u nekoj američkoj školi unazad šest godina, ali i četvrta u nizu ove godine. Po nekim informacijama, naznake da bi napadač mogao učiniti ovako nešto postojale su već godinu dana jer je osoba pod njegovim imenom ostavila komentar na YouTubeu u kojemu su navedene namjere ovakvog čina.

Međutim, nekima su za ovakvo što krive videoigre.

Guverner savezne države Kentucky, u kojoj se također ranije ove godine dogodila pucnjava u srednjoj školi, u intervjuu za emisiju WHAS’ Leland Conway izjavio je kako su videoigre dio kulture koja slavi smrt.

“Postoje videoigre koje su, istina, namijenjene odraslima, ali djeca ih igraju i svi to znamo, i ne postoji ništa što bi djeci to zabranilo. Te videoigre slave klanje ljudi. Postoje igre u kojima se doslovno replicira nasilje i nagrađuje djecu za ono što se događa po našim školama, igre u kojima dobivate dodatne bodove kada dokrajčite nekoga tko moli da ga poštedite.” – izjavio je Matt Bevin.

Guverner Kentuckyja nadalje tvrdi kako videoigre desenzibiliziraju djecu na stvarnu tragediju i posljedice smrti, a poručuje i kako je američka nacija izgubila moralni kompas jer roditelji dopuštaju djeci da izmišljaju vlastita pravila bez posljedica.

Optužbe na račun videoigara uvijek su česte nakon ovakvih slučajeva te su brojne igre, prvenstveno pucačine, godinama bile smatrane uzrokom nemilih događaja ne samo u SAD-u nego i u ostatku svijeta. Međutim, poveznica između nasilnih videoigara i nasilnih ponašanja koja su rezultirala tragedijom nikada znanstveno nije dokazana. Štoviše, u nekim slučajevima je potvrđeno suprotno – kako nasilne videoigre pomažu nasilnim osobama da se “ispušu”, te ih drže podalje od javnih prostora, a samim time i smanjuju rizik od nasilja u javnom prostoru.

S druge strane, istraživanje iz 2017. upućuje na to da je glavni uzročnik ovakvih stvari u SAD-u iznimno jasan – nijedna druga zemlja na svijetu nije imala više od 18 napadača dok ih je u SAD-u u zadnjih pedesetak godina bilo oko 90, isto kao što nijedna druga zemlja nema više od 46 miliona registriranog oružja dok ih u SAD-u ima oko 270 miliona.