in

Njemačka bi uskoro mogla zabraniti loot kutije

Nakon istraživanja koje je pronašlo previše elemenata kockanja u videoigrama, njemačka Komisija za zaštitu mladih izjavila je da trenutno razmišlja o zabrani loot kutija.

Kontroverzni sistem loot kutija i pratećih mikrotransakcija još uvijek muči vladine organizacije, no istraživanje provedeno na Univerzitetu u Hamburgu – koje tvrdi da je previše elemenata kockanja prisutno u trenutnoj strukturi monetizacije videoigara – potaknulo je njemačku Komisiju za zaštitu mladih da razmotre opciju zabrane loot kutija.

Naime, predsjednik organizacije Wolfgang Kreissig izjavio je kako je „zamislivo“ da loot kutije krše postojeće propise i zakone koji brane promoviranje kockanja djeci i adolescentima čime je pridružio Njemačku državu zboru kritičara mikrotransakcija koje još čine Belgija, Australija i Sjedinjene Američke Države.

Međutim, ne slažu se sve zemlje kako bi se loot kutije trebale regulisati kao kockanje budući da Ministarstvo unutarnjih poslova Novog Zelanda poručuje da prema njima iste „ne ispunjavaju zakonsku definiciju kockanja“.

Bilo kako bilo, njemačka Komisija za zaštitu mladih donijet će odluku u vezi s loot kutijama sljedećeg mjeseca, no Kreissig smatra da se radi o vrlo jednostavnoj jednačini: Ako kutije krše postojeće propise i zakone za zaštitu djece i adolescenata onda će se zabrana sigurno provesti.