in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

(VIDEO) Microsoft tvrdi da ‘jednostavno ne bi bilo isplativo’ učiniti Call of Duty Xbox ekskluzivnim

Gaming

Kompanija Xbox ponavlja da namjerava zadržati Call of Duty na PlayStationu nakon akvizicije Activisiona.

Sony tvrdi da je Call of Duty poseban žanr i da bi njegovo postavljanje na Game Pass moglo potaknuti velik broj igrača da pređu na Xbox. Microsoft je ponovio svoju tvrdnju da ne planira Call of Duty učiniti ekskluzivnim za Xbox ako uspješno kupi Activision Blizzard.

U dokumentu poslanom brazilskom Administrativnom vijeću za ekonomsku odbranu (CADE) u kojem se raspravlja o predloženoj akviziciji, Microsoft tvrdi da je svaka zabrinutost da se Call of Duty više neće pojavljivati ​​na PlayStationu neutemeljena jer to “jednostavno ne bi bilo isplativo” za Microsoft.

“Bez obzira na to koliko nije iznenađujuća Sonyjeva kritika ekskluzivnosti sadržaja, s obzirom na to da je cijela strategija PlayStationa tokom godina bila fokusirana na ekskluzivnost, stvarnost je da strategija zadržavanja igara Activision Blizzarda nedistribucijom u konkurentskim trgovinama konzola jednostavno ne bi bila profitabilna za Microsoft”, tvrdi kompanija u dokumentima.

“Takva bi strategija bila isplativa samo ako bi igre Activision Blizzarda mogle privući dovoljno velik broj igrača u ekosustav Xbox konzole i ako bi Microsoft mogao zaraditi dovoljno prihoda od prodaje igara da nadoknadi gubitke od nedistribucije takvih igara na konkurentskim konzolama”, dodaje se.

“Kao da to nije dovoljno, strategije ekskluzivnosti i dalje rezultiraju troškovima specifičnim za naslov”, tvrdi se, dajući dodatne informacije koje su uklonjene iz dokumenta, vjerovatno zbog povjerljivosti, prenosi VGC.

Nastavljajući zagovarati svoj slučaj, Microsoft tvrdi da čak i ako bi se izrada CoD Xbox ekskluzive pokazala isplativom, njegova implementacija “ne bi imala konkurentski učinak”, dijelom zbog “intenzivne konkurencije na tržištu izdavanja igara”, činjenice da strategije ekskluzivnosti obično se prihvaćaju u industriji igara i da suparničke konzole uživaju visok stepn lojalnosti igrača.

“Ukratko”, zaključuje se, “hipotetsko usvajanje bilo koje strategije ukidanja sadržaja ne bi bilo isplativo za Microsoft i, čak i da se provedu, takve strategije ne bi imale nikakav učinak na konkurenciju, iz gore opisanih razloga.”