in

Kruže priče da Microsoft želi kupiti Electronic Arts

Pojavile su se priče kako Microsoft pod hitno želi uložiti novac u softversku podršku Xbox platforme te da u tu svrhu razmatra kupnju izdavačke kuće Electronic Arts.

Naslov ove vijesti možda vas je nasmijao, ali zaista su se pojavile glasine kako Microsoft planira neku veliku akviziciju kako bi dugoročno riješio problem s postavom ekskluzivnih igara svoje Xbox platforme. Polygon prenosi kako su im izvori bliski Microsoftu rekli da div iz Redmonta planira kupnju Electronic Artsa. Ako im to ne prođe, navodno će ciljati na PUBG Corporation ili… Valve?

Za sada nam te glasine ne znače apsolutno ništa i lako ih je otpisati kao bedastoće. No, Microsoft je već pokazao da se ne ustručava trošiti velike iznose u domeni gaminga te se još uvijek sjećamo kako su za Minecraft iskeširali 2.5 milijardi američkih dolara.

Rješavanje problema bacanjem novca na njega postala je Microsoftova strategija u ovoj generaciji. Dok su u eri Xboxa 360 imali odlična partnerstva s Epic Gamesom i Bungiejem, sada na njih više ne mogu računati. Nekad slavni studio Lionhead su zatvorili, a legendarni Rare već godinama nije developer svog pedigrea. I sam šef Xbox divizije, Phil Spencer, u nekoliko je navrata već poručio kako nije gluh i da zna kako Xboxu trebaju ekskluzivne igre koje bi potakle igrače na kupnju konzole.

Potencijalna akvizicija Electronic Artsa nije nemoguća. Microsoft ima novac za tako šta, ali je pitanje je li to pametno ulaganje. Iza Electronic Artsa je prilično loša godina u kojoj su podbacili s Mass Effect Andromedom, Need for Speed Paybackom i Star Wars Battlefrontom II, a čak se i prije toga uz EA vezao pojam najgore kompanije u SAD-u po izboru konzumenata.