in ,

LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

PlayStation 5 će dobiti dvije veoma tražene funkcije

Kompanija Sony predstavila je prije nekoliko dana beta firmver za svoju najnoviju PlayStation 5 konzolu

Ova nadogradnja donosi sa sobom dvije vrlo tražene funkcije – 1440p izlaz i foldere za igre.

Funkcija 1440p izlaza prilično je jednostavna. PlayStation 5 konzola tako će sada moći da radi u rezoluciji 2560 x 1440 piksela, uz 720p, 1080p i 2160p. Ova je funkcija veoma tražena još od vremena PlayStationa 4 Pro, ali tek sada stiže na konzolu ove japanske kompanije. Podsjetit ćemo da Microsoft ovu funkciju ima još od Xbox One X.

Igre koje se interno prikazuju u 1440p ili nižoj rezoluciji, prikazivat će se u izvornoj rezoluciji, dok će se igre koje se prikazuju na 2160p biti smanjene na 1440p.

Sony je nedavno predstavio INZONE gaming monitore, od kojih jedan ima rezoluciju od 1440p. Nakon toga je uslijedila ista funkcija i za PlayStation 5. Ovo nije prvi put da je Sony odlučio da odloži dodavanje funkcije na svoju konzolu radi sinhronizacije sa svojim drugim proizvodima. Isto tako je VRR podrška za PlayStation 5 stigla tek nakon što su Sonyjevi televizori dobili VRR podršku prije konzole, ranije ove godine.

Druga tražena funkcija koja stiže novim ažuriranjem su folderi, odnosno gamelists, kako je naziva Sony. Tako će sada korisnici PlayStationa 5 moći napraviti liste igara unutar različitih personalizovanih foldera. Maksimalan broj foldera je 15, ali svaki od njih može imati 100 igara na listi.

Ovo je također bila itekako tražena funkcija, jer trenutno sve preuzete igre jednostavno budu “bačene” na jedno mjesto, bez prostora da ih se organizuje. Stoga je nejasno zašto je Sonyju trebalo toliko vremena da doda ovu funkciju na PS5, prenosi GSMArena.