in

Hoće li Nintendo Switch srušiti PlayStation 4?

Sony i Microsoft posljednjih se dana i sedmica hvale sjajnim prodajnim rezultatima svojih igraćih konzola.

I dok za Sony imamo konkretne rezultate koji pokazuju kako je zaista ovaj gigant prodao mnoštvo konzola i nastavio pozitivni trend, za Xbox konzolu takvih podataka nemamo.

No, Microsoft je napomenuo kako su rezultati prodaje nadmašili njihova očekivanja i kako je konzola naišla na dobar odaziv kupaca. No, uz te dvije kompanije koje proizvode igraće konzole, nekako se u sjenu povukao Nintendo koji također grabi krupnim koracima naprijed.

Nintendo je prošle godine predstavio svoju konzolu Switch koja je svojim konceptom nadmašila svoje protivnike. No, uprkos novitetu i pozitivnim prognozama Nintendo Switch nije se proslavio prodajnim rezultatima.

Barem je takav bio utisak u javnosti. Prema podacima koji su dospjeli u medije, konzola Switch postala je najbrže prodavana konzola u SAD-u, gdje je u samo deset mjeseci prodano više od pet miliona komada.

Mnogi stručnjaci nagovještaju kako je to tek zahuktavanje i kako je Nintendo spreman na daleko snažniji napad na tržište. Dapače, dio stručnjaka prognozira kako će Nintendo Switch postati najprodavanije konzola na tržištu, čime bi mogla prestići PlayStation 4 i sve njegove inačice.

Ipak, u takav je scenarij teško povjerovati. Sony PlayStation drži čvrsto 10. mjesto na ljestvici najprodavanijih konzola svih vremena. Informacije kažu kako je ta konzola do sada prodana više od 73 miliona puta, što je daleko iznad trenutnih rezultata Nintendo Switch konzole.

Još je manje moguć scenarij da Switch prestigne PlayStation 2 koji je zabilježio nevjerovatnih 155 miliona prodanih primjeraka.

Pomalo je začuđuje kako stručnjaci prognoziraju veliki rast Nintendo Switch konzole. Najčvršći razlog za takvo što definitivno je inovativan pristup, koji konzolu Switch pretvara u multifunkcionalni uređaj za igranje. Naime, uz samu konzolu dolazi i dodatni ekran koji dodaje mogućnost igranja igara i kada ste u pokretu.

Nije nužno biti spojen na TV i sjediti na kauču pokušavajući savladati svoje protivnike. No, da li je to dovoljan razlog da Switch postane najprodavanije konzola na svijetu?

Nekako teško vjerujemo u takav scenarij.