in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

(VIDEO) Stiže novi Witcher: CD Projekt RED prelazi na Unereal Engine 5

Nova saga počinje

CD Projekt Red potvrdio je početak razvoja nove Witcher igre, a u svrhe izrade iste koristit će Unreal Engine 5. Iako ne znamo nista o specifičnostima ovog projekta u datom trenutku, osim same objave, kompanija je potvrdila će ovim naslovom “u partnerstvu sa Epic Games kompanijom započeti novu sagu za franšizu”.

CD Projekt Red je naglasio da momentalno “ne planira da igru načini eksluzivnom” uprkos činjenici da blisko sarađuju za Epic-om.

Također nije bilo riječi o tome da li će se Geralt od Rivije pojaviti u ovoj novoj „sagi“, ali čini se da je medaljon sličan Geraltovom medaljonu vuka. Medaljon je prekriven snijegom, pa bi mogao da bude iz The School of the Cat ili sasvim nove škole. Svakako ćemo morati da sačekamo da saznamo, navodi IGN.

Prelazak na Unreal Engine 5 je također značajan jer je CD Projekt Red koristio sopstvenu tehnologiju REDengine-a za pravljenje svojih igara od naslova The Witcher 2: Assassins of Kings.

„Jedan od ključnih aspekata naše interne RED 2.0 transformacije je mnogo jači fokus na tehnologiju, a naša saradnja sa Epic Games zasnovana je na ovom principu“, rekao je CTO CD Projekt Red-a Paweł Zawodny.

„Od samog početka nismo razmatrali tipičan aranžman licenciranja, i mi i Epic ovo vidimo kao dugoročno, supstantivno tehnološko partnerstvo. Za CD PROJEKT RED je od vitalnog značaja da se tehnički pravac naše sljedeće igre uspostavi od najranije moguće faze, jer smo u prošlosti trošili mnogo resursa i energije da evoluiramo i prilagodimo REDengine u svrhe svakog narednog izdavanja igre. Ova saradnja je jako uzbudljiva, jer će poboljšati predvidljivost i efikasnost razvoja, dok nam istovremeno daje pristup najsavremenijim alatima za razvoj igara. Jedva čekam sjajne igre koje ćemo kreirati koristeći Unreal Engine 5!. Epic gradi Unreal Engine 5 kako bi omogućio timovima da kreiraju dinamične otvorene svjetove sa neviđenim obimom i nivoom vjernosti“, dodao je osnivač i izvršni direktor Epic Games-a Tim Sveenei.

Iako će u svrhe izrade nove Witcher igre biti korišten Unreal Engine 5, CD Projekt Red napomenuo je da se REDengine  i dalje koristi u razvoju Cyberpunk 2077 ekspanzije.

The Witcher 3 Wild Hunt pojavio se 2015 i osvojio je “250 Game of the Year nagradu”, a to je bio slučaj i na IGN-u. 2020. godine. CD Projekt Red pustio je u javnost Cyberpunk 2077, a igra je imala jako klimav start – i to je velikodušno tumačenje tog događaja, pogotovo u slučaju verzija igre za last-gen konzole.

Sony je zbog ovoga povukao igru sa PSN prodavnice. Od tada, CD Projekt Red posvetio se drugačijem putu, a skoro je izbacio i next-gen upgrade za PlayStation 5 i Xbox Series X/S

CD Projekt Red također potvrđuje da su u tom procesu naućili “veliku lekciju” i da se nadaju da će se novonaučeni principi biti primijećeni pri izlasku sljedece Witcher igre.

2020, CD Projekt potvrdio je da će se vratiti The Witcher svijetu nakon što Cyberpunk 2077 ugleda svjetlost dana, a da će u pitanju biti upravo The Witcher 4, na primjer, nastavak Geraltove priče. Tim je prethodno izjavio da je sa Geraltovom pričom završeno, ali ova novost niti poriče, niti potvrđuje da je to slučaj.

Dok budemo čekali na ovu novu instalaciju u Witcher serijalu, (a vjerovatno ćemo čekati jako dugo), CD Projekt Red i dalje planira next-gen upgrade za igru The Witcher 3 Wild Hunt koja će se pojaviti kasnije u toku ove godine dok fanovi čekaju na drugu sezonu The Witcher serije na Netflix-u.