in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Nintendo upozorava: “Ove lažne stranice nemaju nikakve veze s našom kompanijom”

Oprez

Nintendo je upozorio svoje igrače da se neke stranice pretvaraju da su službena Nintendo početna stranica kako bi ih naveli da kupe proizvode.

Japanska izjava objavljena na Nintendovoj stranici navodi da je kompanija identificirala barem jednu web stranicu koja oponaša službenu početnu stranicu kako bi se pretvarala da prodaje sniženu robu.

“Nedavno smo potvrdili postojanje lažne web stranice koja lažira zvaničnu Nintendo web stranicu”, stoji u saopćenju.

“Lažne stranice ilegalno koriste logotip naše kompanije, čine da izgleda kao da njima upravlja naša kompanija i prikazuju naše proizvode, kao da se mogu kupiti po znatno sniženoj cijeni. Ako kupujete proizvode s lažnih web stranica, mogli biste postati žrtva prevare. Upozoravamo naše kupce da budu oprezni i da ovu web stranicu ne pomiješaju s našom web-stranicom te da izbjegnu kupnju proizvoda s iste. Ako otkrijemo lažnu web stranicu poput ove, prijavit ćemo je policiji i nadležnim ministarstvima i agencijama”, dodaje se.

Ovo je posljednje poglavlje u Nintendovim nastojanjima da se bori protiv prodavača koji s njegovim proizvodima rukuju na način za koji vjeruje da je štetan. U decembru je jedan od ključnih članova hakerske grupe Switch koja je prodavala modčipove, dobio kaznu od 10 miliona dolara uz kaznu od 4,5 miliona dolara koju je već dobio u drugom slučaju.

Garyju Bowseru, članu grupe hakera pod nazivom Team-Xecuter, naloženo je da plati Nintendo kazne zbog svog sudjelovanja u prodaji modifikacija za Switch i 3DS.

Tom Dilts Jr, operater web stranice Uberchips sa sjedištem u Ohiju, također je prodavao proizvode Team-Xecuter, sve dok Nintendo nije podnio tužbu u maju 2020. Dilts je nakon toga skinuo stranicu i pristao platiti Nintendo 2 miliona dolara odštete.