in

Mislite da znate sve o nogometu? Probajte igrati FM 2018., niste ni svjesni šta vas čeka

Najvažnija sporedna stvar u životu je ovjekovječena i u obliku videoigara, među kojima se, uz vječite suparnike PES i FIFA, od samog starta ugurao Football Manager.

Za razliku od spomenutih, on je isključivo menadžerske naravi, baš kao što mu i samo ime govori, a svakim novim poglavljem podari nas novim elementima koji zahtijevaju dodatnu pozornost, pa i učenje u letu.

Čak i oni igrači koji misle da o nogometu znaju apsolutno sve, vjerovatno nisu ni svjesni činjenice koliko toga utiče na uspješan nogometni klub te odmah moramo spomenuti da je ovo igra koja vidno odskače od ostatka konkurencije unikatnom igrivošću, koja se najvećim dijelom bavi problematikom o kojoj tokom nogometnih prenosa nećete čuti ni riječi.

Zgodno je što u samom startu možemo odabrati kojim se sve područjima kao menadžer želimo baviti, a koja ćemo prepustiti umjetnoj inteligenciji, što u neku ruku ima smisla. Zašto bi neko bio prisiljen odgovarati na pitanja novinara ili, primjerice, održavati sastanke s upravom ako ne želi, tim više što ponekad iz čiste brzopletosti i želje da takvi susreti završe, ovlaš kliknemo odgovor koji će razbjesniti medije ili, pak, ljude koji nas plaćaju.

Novi sistem, jednostavnog naziva Dynamics, zamišljen je, pak, kao poveznica raznih elemenata koji međusobno utiču na konačni učinak samog kluba i momčadi. Za napredak prema vrhu i u našem slučaju, Prvoj ligi, nije više dovoljno regrutirati igrače koji pokazuju potencijal, iako je i taj dio igre dodatno nadograđen novim opcijama, i zabijati golove, već su važne stvari u svlačionici, u kojoj su igrači podijeljeni u razrede.

Naprimjer, uvijek postoje jedan ili dva vodeća koji, pak, povlače ostale za sobom, pa ako se takvom zamjerite, budite sigurni da vam barem pola momčadi neće ostvariti željeni učinak. Uvijek se potrebno prilagođavati i zanemariti vlastite ambicije, jer primjerice, nakon motivacijskog govora u kojem smo naglasili kako smatramo da igrači mogu izgurati klub u sam vrh, kolovođa nas je prozvao da smo nerealni i automatski ga je u tome slijedilo njih desetak. Prilikom regrutacije su nam, pak, na izbor razne opcije, uključujući davanje obećanja, no pripazite da ih u konačnici i ispunite, jer ćete imati nezadovoljnog igrača koji bi mogao pokrenuti revoluciju, a ako glasine dođu do novina, budite sigurni da ćete biti pozvani na neugodan razgovor kod poslodavca.

Predstavljen prošle godine, zdravstveni centar u ovom nastavku igra još važniju ulogu te pruža detaljnije informacije o zdravstvenom stanju igrača, njihovoj formi, mogućim oporavcima, ali i analize prema kojima možemo uvidjeti određene obrasce događanja nezgoda i pravodobno reagirati. Što se, pak, samih utakmica tiče, one su sada u 3D-u, zahvaljujući novom grafičkom sistemu, no realno, ovaj nas dio nije nimalo impresionirao, jer je kretanje igrača u najmanju ruku smiješno, kao da se bave umjetničkim plivanjem umjesto dinamički nabijenim nogometom.

Kako god okrenemo, Football Manager 2018 predstavlja korak naprijed naspram prethodnika, no pripazite na vrijeme, s obzirom na to da je riječ o veoma zaraznoj igri.