in

Kako LinkedIn profil pretvoriti u CV?

LinkedIn vam dozvoljava da s lakoćom svoj online profil pretvorite u PDF dokument kojeg možete koristiti kao CV. Evo kako…

Imate li LinkedIn profil? Ako je odgovor da, možemo nastaviti dalje. Ako ga nemate – vrijeme vam je da ga napravite.

Ako je vaš online profil uređen i mislite da na njega nemate šta dodati ili oduzeti, možete ga iskoristiti za generisanje CV-a. Ne morate svaki put kada se prijavljujete za novi posao, uzeti stari CV i modifikovati ga. Ako LinkedIn profil držite “up to date”, onda ćete napraviti CV za pola minute i biti spremni za prijavu na novi posao.

Odlična stvar je što LinkedIn ima ugrađenu mogućnost da “izgradite” CV iz vašeg profila. Dovoljna su vam samo dva klika mišem. U nastavku ovog teksta ćemo vam pokazati kako da to napravite i kako da skinete PDF na vaš računar

Kako spremiti vaš LinkedIn profil kao CV?

Skinuti LinkedIn profil na računar u obliku CV-a je vrlo jednostavno i zahtjeva jako malo vremena. Nažalost, LinkedIn ovo ne dozvoljava da ovo učinite kroz mobilnu aplikaciju, pa ćete morati sjesti za računar i to napraviti putem web preglednika.

Nakon što se ulogujete u vaš LinkedIn profil, kliknite na “Me” padajući meni na vrhu web stranice. Zatim iz tog istog menija odaberite opciju “View Profile” kako biste loadali vaš profil.

Kada se otvori vaš profil, kliknite na opciju “More”. Zatim odaberite opciju “Build a resume”. Zatim iz menija odaberete opciju “Create from profile”.

Tu imate mogućnost dodati titulu (job title) ako želite. Stisnite ili Apply ili Skip, zavisno šta želite.

Nakon toga će LinkedIn generisati CV za vas. Ako želite vidjeti kako izgleda, stisnite Preview. Kraj te opcije imate i neke druge, kao što su brisanje ovog CV-a ili skidanje na računar. Ako pogledate dotični dokument, vidjet ćete da izgleda jako slično vašem LinkedIn profilu. Kraj imena kompanije za koju radite će biti sličica, te sve što ide uz to – opis radnog mjesta, titula koju imate, od kada radite u toj kompaniji i drugo.

Druga opcija vam je malo drugačija, odnosno radi sličnu stvar, samo će dokument izgledati malo drugačije ili “čišće”. Ponovno stisnite na opciju “More”, te zatim stisnite “Save to PDF”. Dobit ćete CV generisan iz profila, ali će biti drugačijeg formata sa svim podacima koje imate na LinkedIn profilu. Odnosno sa svim relevantnim podacima.

Poigrajte se s opcijama, pogledajte što LinkedIn nudi, pa idući puta kada vam bude trebao CV, znate gdje ćete ga naći i kako ga napraviti. Mnogo bolja i lakša opcija nego unositi podatke svaki put u forme kao što su Europass i slični.