in ,

Huawei predstavio Mate X2: Sklopivi pametni telefon nove generacije

Huawei je u utorak predstavio svoj najnoviji flagship preklopni pametni telefon Mate X2 s potpuno novim Falcon Wing dizajnom kojim kompanija pokazuje svoju posvećenost kontinuiranim inovacijama.

Kako bi postigli ciljeve, u kompaniji ne prestaju ulagati u tehnološke inovacije i istraživanje. U 2019. godini Huawei je uložio 15,3 posto svojih prihoda, što je preko 20 milijardi dolara, natrag u istraživanje i razvoj, a tokom posljednje decenije gotovo 93 milijarde dolara. Kao inovacijski orijentisana kompanija, Huawei također broji više od 96.000 zaposlenika, 14 istraživačkih centara i 36 zajedničkih inovacijskih centara širom svijeta usmjerenih na istraživanje i razvoj, piše pcchip.hr.

Zajednički napori donose rezultate. Samo u 2019. godini Huawei je zauzeo prvo mjesto s 3.524 zahtjeva za patentom Evropskom uredu za patente (EPO). Štaviše, kada je riječ o preklopnim pametnim telefonima, Huawei je isporučio dvije generacije linije Mate X, originalni Mate X i Mate Xs, dok im je gotovo 90 patenata koji se odnose na sklopive ekrane već odobreno.

Huawei Mate X2: Nova generacija preklopnih pametnih telefona

Huawei Mate X2 dolazi s potpuno novim kompaktnim dizajnom s namjerno pomaknutom tačkom ravnoteže kako bi se uređajem lakše rukovalo, bez obzira je li sklopljen ili otklopljen. Rasklopljeni ekran jedan je od najvećih na tržištu, nudeći vrhunsko korisničko iskustvo u dva oblika. Huawei Mate X2 savršeno se savija u kompaktni oblik i rasklapa u prostrani ravni ekran. Kompozitna šasija od čelika i ugljičnih vlakana visoke čvrstoće čini lagan, ali robustan uređaj. Kombinirajući četverostruku Ultra Vision Leica kameru, snažni stereo sistem s dva zvučnika i brzi Kirin 9000 5G čipset, Huawei Mate X2 predstavlja neke od najboljih tehnologija koje su dostupne na tržištu.

Falcon Wing dizajn: Impresivni sofisticirani uređaj

Sklopivi dizajn Mate X2 pametnog telefina savršeno se sklapa u kompaktni oblik s glatkim uglovima. Kada je rasklopljen, uređaj ima nagetu zadnju stranu koja omogućuje da je na najtanjem dijelu debljine svega 4,4 mm. Tačka ravnoteže pomaknuta je malo od središta uređaja, tako da je savršeno uravnotežena i rasklopljena i zatvorena.

Fleksibilni unutrašnji ekran je dijagonale 8 inča, te je jedan od najvećih te vrste. Povrh toga, Huawei Mate X2 također donosi magnetno kontrolisani nanooptički sloj kako bi se smanjila refleksija. S vanjske strane uređaja nalazi se OLED zaslon veličine 6,45 inča. Oba ekrana imaju visoku razlučivost, vrhunsku responzivnost i brzinu osvježavanja od 90Hz kako bi pružili najbolje iskustvo korisnicima.

Ispod svog minimalističkog izgleda, Huawei Mate X2 krije još jednu inovaciju u industriji: složenu višedimenzionalnu šarku koju je Huawei usavršavao pet godina. Kroz višedimenzionalni mehanizam, šarka stvara šupljinu nalik kapljici vode u koju se uvlači ekran kada je uređaj preklopljen. To omogućuje savršeno preklapanje s gotovo neprimjetnim razmakom i smanjuje nabore na vanjskom ekranu kada se uređaj rasklopi. Otvori uz bočne strane također su skriveni kako bi spriječili ulazak prašine i prljavštine u sistem koji mogu potencijalno oštetiti ekran.

Otkrivanje novih iskustava

S dva ekrana, Mate X2 nudi najbolje iz oba svijeta. Veći ekran nudi prostrano područje za gledanje novog sadržaja, dok sklopivost uređaju garantuje prenosivost. Inspirisan tehnikom “long-take” fotoaparata, Huawei je učinio prelaz korisničkog interfejsa na Mate X2 pametnom telefonu glatkijim i reaktivnijim. Veliki ekran novog pametnog telefona dopunjen je paketom pametnih funkcija dizajniranih za multitasking. Pomoću opcija kao što su Smart Multi-Window , Floating Window, App Multiplier, App Bubble i brojnih drugih, korisnici mogu učinkovito obavljati više zadataka čak i na jednom ekranu.

Vrhunske performanse pametnih telefona nove generacije

Kao flagship pametni telefon Huaweija, vodećeg proizvođača na tržištu kada je riječ o tehnologiji mobilnih kamera, Mate X2 je opremljen četverostrukom Ultra Vision Leica kamerom kako bi korisnici u bilo koje doba dana mogli zabilježiti uspomene. Širokokutna kamera od 50 megapiksela ima jedan od prvih senzora koji uključuje RYYB filtre u boji (CFA), kao i 4-u-1 pixel binning tehnologiju te Full Pixel Octa PD autofokus za snimanje visokokvalitetnih fotografija čak i u uslovima slabog osvjetljenja.

Telefoto kameru odlikuje periskopskim dizajnom, a podržava 10 puta optički zum, 20 puta hibridni zum i 100 puta digitalni zum za velike domete. Ultra širokokutna kamera od 16 MP nudi ne samo impresivno vidno polje, već podržava i makro način snimanja objekata na udaljenosti od samo 2,5 cm od leće.

Što se tiče zvuka, Huawei Mate X2 potpuno dolazi  sa stereo zvučnim sistemom s dvostrukim zvučnikom koji koriste ultra tanke drivere velike amplitude s ultra laganim kupolama od ugljičnih vlakana i podržava Huawei Histen zvučne efekte.

Uređaj pokreće Kirin 9000, najsvestraniji 5G čipset s najviše tranzistora do sada zahvaljujući kojem Mate X2 pruža izvrsne performanse, energetsku učinkovitost i rad na velikim brzinama prenosa podataka.

Huawei Mate X2 također ne zaostaje ni kada je u pitanju baterija. U uređaj je ugrađena baterija kapaciteta 4500mAh, a podržan je i 55 W Huawei SuperCharge, najbrže rješenje za punjenje dostupno na preklopnim uređajima.

Besprijekoran AI život

Kontinuirana ulaganja u istraživanje i razvoj pomogla su Huaweiju da se brzo penje na raznim poljima, pružajući korisnicima bogatu ponudu proizvoda i usluga u skladu sa svojom AI strategijom čiji je cilj pružiti korisnicima najbolje iskustvo na više pametnih uređaja u današnje doba kada je sve povezano.

I dok je na globalnom tržištu predstavljen Mate X2, Huawei na domaćem tržištu odnedavno ima novi pametni telefon – Mate 40 Pro. Riječ je o flagship uređaju koji se ističe dizajnom, moćnim Space Ring sistemom kamera na poleđini, ali i prvim 5-nanometarski integrisanim 5G čipsetom koji osigurava dovoljno snage za sve zadatke, uz još bolji multitasking i energetsku efikasnost.