in ,

Zakonodavci žele zabraniti popularnu videoigru GTA, jer su je tinejdžeri počeli kopirati u stvarnom životu

Ljubitelji videoigara ponekad se previše zadube u njih pa im je teško prepoznati šta je stvarnost, a što virtuelni svijet u kojem se igraju. To može rezultirati problemima za osobu koja pokušava izvesti poteze iz videoigre u stvarnom svijetu, a u nekim slučajevima može čak i završiti kobno.

Prrema Harvard Health Publishingu, videoigre u kojima su prikazani nasilni sadržaji utječu na način na koji mlade osobe razmišljaju, a čak 97 posto mladih voli igrati upravo takve igre.

U Chicagu su zakonodavci primijetili povećan broj otimanja automobila i motora koje povezuju s popularnom videoigrom “Grand Theft Auto”. Naime, kako javljaju lokalni mediji, stanovnici Chicaga sve češće na meti tinejdžera koji dotrče do njihovog vozila, izvuku ih van iz automobila (uz primjenu sile ili prijetnju oružjem) te im vozilo otmu.

Prema nekim informacijama, uhapšeni su stari tek 15 ili 16 godina i još nemaju vozačku dozvolu za upravljanje motociklom ili automobilom.

Filantrop Early Walker uvjeren je da nasilne igre, poput Grand Theft Auto mogu utjecati na mlade igrače te ih potaknuti na počinjenje kaznenih djela poput onih u videoigri. Pokrenuo je inicijativu kojom bi se zabranila prodaja nasilnih videoigara mladim igračima na području Chicaga.

Iako nema čvrste povezanosti između igranja Grand Theft Auto i niza otimanja vozila, zakonodavci ne žele ništa prepustiti slučaju. GTA je već zabranjen ili cenzurisan u pet različitih zemalja, ali ne i u SAD-u koja je najveće tržište te videoigre.

Uspiju li u svom naumu, za kupovinu GTA igrači će morati ili pokazati identifikacijski dokument kojim će dokazati da su punoljetni ili će po igru morati van granica Chicaga.

Još nije poznato kad bi se te izmjene mogle naći na dnevnom redu, kao ni koje bi točno odredbe bile navedene.