in

Epic Games Store broji 160 miliona korisnika, raste brže nego Steam

Epic Games je objavio interesantnu statistiku o svojoj platformi Epic Games Store koja je u 2020. zabilježila ogroman rast u gotovo svim segmentima. Iz Epica tako otkrivaju da im platforma sada broji 160 miliona registrovanih korisnika, prenosi Hcl.hr.

Broj dnevno aktivnih korisnika Epic Games Storea u 2020. je porastao za 192% na 31,3 miliona igrača, od čega se rekordni broj istovremeno aktivnih igrača skoro poduplao – sa 7 miliona iz 2019. na 13 miliona aktivnih igrača u 2020. Usporedbe radi, to je upola manje od Steamovog rekorda, ali Steam je star već više od 15 godina dok Epic Games Store ulazi u svoju treću godinu postojanja.

Na mjesečnoj bazi aktivnih korisnika EGS je zabilježio najviše 56 miliona korisnika u 12. mjesecu 2020. To znači da je skoro trećina svih korisnika EGS-a bila aktivna u jednom mjesecu, što je itekako impresivno. Tome je svakako pomogao rast u ponudi igara na EGS-u jer je Epicov katalog u 2020. porastao za čak 281 igru.

Pored toga je još impresivniji podatak da je Epic Games tokom 2020. besplatno podijelio sveukupno 103 igre među kojima su bili GTA 5, ARK: Survival Evolved, Civilization 6 i brojni drugi hitovi. Ukupno su besplatne igre na Epicu preuzete 749 miliona puta. No, iz Epica kažu da im korisnici nisu tu samo zbog besplatnih igara jer su u 2020. potrošili 265 miliona američkih dolara na igre drugih developera, prenosi Hcl.hr.

Nove funkcionalnosti u Epic Games Store stižu polako, ali ipak stižu. U 2020. je EGS dobio listu želja, mogućnost brzog povrata novca, podršku za 19 novih valuta, offline igranje, filtriranje igara po cijeni, podršku za modove, itd. Međutim, još uvijek se čekaju brojne funkcionalnosti poput dodavanja više igara u korpu, podrške za achievemente, profile igrača i sl.