in

Apple predstavio AirPods Max noise-canceling slušalice

Iako je Apple ove jeseni već imao nekoliko velikih evanata na kojem su predstavili široku paletu proizvoda (bilo hardverskih, bilo softverskih), to ih nije spriječilo da izbace još jedan proizvod na tržište.

Bilo je mnogo nagađanja oko toga da li Apple radi “velike” slušalice ili ne, te se ispostavilo da rade. Radi se o noise-canceling slušalicama koje će biti u “over ear” formatu. Tačnije, radi se o audiofilskim, bežičnim slušalicama koje će vam prekriti uši i poništiti buku oko vas. One se kriju iza naziva AirPods Max.

Naravno, ove slušalice dolaze u premium izdanju koje će isto tako imati i premium cijenu. U Americi će cijena biti 549 dolara, dok će u našem komšiluku one koštati oko 629 eura. Ako ste spremi te novce izdvojiti za slušalice, kupiti ih možete već danas, a bit će dostupne za dostavu iza 15. decembra.

AirPods Max će dolaziti u 5 boja: “space gray”, “silver”, “sky blue”, “green” i “pink”. Vjerovatno najveći feature kojeg Apple izdvaja je “custom acoustic design” (s 40 mm driver systemom). Oni su ga opisali ovako (bez prevoda): “This provides rich, deep bass, accurate mid-ranges, and crisp, clean high-frequency extension so every note can be heard.” Iz toga zaključite šta god želite.

Zanimljivo je da će ove slušalice donijeti neke nove mogućnosti koje Apple do sada nije predstavio. Radi se o adaptivnom EQ-u, transparency modu, spatial audiu i audio sharingu. Tu će čak biti i digitalna kruna (engl. Digital crown) koju ste mogli vidjeti na njihovom satu. Putem krune ćete moći precizno odrediti jačinu zvuka, te ćete imati mogućnost da zaustavite ili pokrenete pjesmu koju slušate. Navodno ćete moći i preskakati pjesme, odgovarati na telefonske pozive i aktivirati Siri. Kako tačno, to ćemo tek vidjeti.

Nadalje, postoji i zasebna tipka za “noise control” koji će vas prebacivati između dva moda: noise canceling moda i transparency moda.

Što se samog dizajna tiče, on je fantastičan. Definitivno će imati vrhunski izgled, a vjerujemo da će i na glavi stajati fantastično.

Što se baterije tiče, ona bi trebala “davati” oko 20 sati slušanja muzike s jednim punjenjem. Slušalice ćete puniti pomoću Appleovog Lightning konektora, a ne USB-C-a. Ako želite slušati muziku i kad su vam slušalice prazne, za 35 dolara možete kupiti audio kabal.

Ako ste, s druge strane, u žurbi, za 5 minuta ih možete napuniti toliko da će vam dati oko 90 minuta rada, što nije loše.

Spomenimo još da će se muzika automatski zaustavljati kada skinete slušalice s glave, te će isto tako nastaviti svirati kada ih vratite na glavu.

Ali to nije sve – AirPods Max slušalice će imati i “smart case” koji će ih automatski staviti u “low-power” stanje.

Glavni konkurenti Appleu u ovom segmentu su Sony i Bose, ali i još neke druge kompanije. Zanimljivo, imaju jako sličan noise-canceling sistem koji proizvodi “anti-buku” kako bi utišali vanjske zvukove. Zato imaju 6 mikrofona okrenutih prema vani, te dva prema unutra.

S druge strane, Appleovi konkurenti su kompanije koje se već decenijama bave audio opremom. Nabrojali smo Bose i Sony, ali tu su još i Sennheiser, AKG, Bowers and Wilkins i mnogi drugi. Pitanje je šta Apple može ponuditi bolje od ostalih? Izuzev toga što će imati višu cijenu. Vjerovatno se Apple nada da će im popularnost AirPodsa i AirPodsa Pro donijeti hrpu korisnika.