in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Holandija s 10 miliona eura kaznila Electronic Arts zbog promocije kockanja među djecom

Holandska institucija Kansspelautoriteit, koja je autoritetno tijelo za kockarske igre u toj državi, tužila je kompaniju Electronic Arts jer prema njihovom mišljenju FIFA serijal promoviše elemente kockanja svojim mikrotransakcijama u Ultimate Team modu.

Holandski sud se složio s time, presudivši kako je Electronic Arts prekršio holandske zakone te mora platiti kaznu od 10 miliona eura zbog toga.

Kao i obično, advokati Electronic Artsa pokušavali su argumentovati kako se kartice u FUT modu ne mogu smatrati kockanjem jer formalno nema preprodavanja istih te korisnici ne mogu profitirati od toga. Međutim, sva tri suca bila su mišljenja da EA krši zakone, pogotovo zato što FIFA nije deklarirana kao igra za punoljetnu publiku. Istakli su kako je EA imao priliku izbjeći kaznu uvođenjem promjena u dosadašnje poslovanje, ali kako te promjene nisu napravili, slijedi im kazna. Mogu se na nju žaliti, i hoće – već su najavili.

Jasno je i zašto nisu ništa poduzeli po ovom pitanju. Kazna koju će vjerovatno platiti Holandiji pravi jesitniš naspram milijardu dolara koje Electronic Arts zgrne na godišnjoj bazi zahvaljujući prodaji kartica za Ultimate Team modove.