in

WOWWOW

Facebook uvodi nova pravila vezana za fotografije, tiču se autorskih prava

Facebook će korisnicima pružiti veću kontrolu nad fotografijama koje objavljuju.

U novoj nadogradnji platforme za menadžment korisničkim pravima, kompanija počinje saradnju s izabranim partnerima koji će imati kontrolu nad mjestima na kojima će se objavljivati njihove fotografije – uključujući Facebook i Instagram.

Konačni cilj je otvoriti značajku svima, nešto što je već sprovedeno u slučaju muzike i videa.

Facebook nije napisao o kojim se partnerima radi, ali Verge pretpostavlja da je riječ o velikim igračima poput National Geographica koji će pomoću Facebook Rights Managera nadgledati gdje se njihove fotografije opet objavljuju. U tom trenutku kompanija će moći odlučiti želi li ostaviti te fotografije tamo gdje jesu, narediti uklanjanje slika s platforme ili ograničavanja teritorija na kojima se ta fotografija smije prikazati.

Procedura preuzimanja vlasništva nad slikom počinje sa slanjem CSV-a Facebookovom Righs Manageru – paketić u kojem se nalaze svi metapodaci o datoteci. Oni također definiraju na što se prava apliciraju i koji su teritoriji izuzeti. Nakon što algoritam potvrdi da se podaci koje šalje korisnik i informacije na slici podudaraju, procesirat će sliku i pratiti gdje se ona tačno nalazi. Ako neka druga osoba odluči objaviti vlasništvo nad istom slikom, dvije strane mogu raspravljati o tome(razmjeniti nekoliko poruka), a Facebook će u određenom trenutku, ako ne dođe do dogovora, prava dodijeliti osobi koja je prva poslala CSV. Ako imaju prigovor, moći će ga poslati Facebooku putem formulara za prijavu vezanu uz intelektualno vlasništvo.

Ova nadogradnja bi mogla promijeniti način na koji funkcioniše Instagram, obzirom na to da na platformi postoje profili koji objavljuju tuđe slike, ali u objavi spominju izvornog umjetnika. Vlasnici prava od sad će moći poništiti ponovne objave bez odgode. Konačno, tvorci sadržaja će morati investirati u vlastitu fotografiju kako bi izbjegli brisanje radova. Instagram, prema izvoru, možda to i želi – postati mjestom gdje se objavljuju samo originalne slike.

Dio pripreme za novi način regulacije zahtijeva određeni oprez pri radu s memovima, slikama koje su na nekoliko načina uređene i izmijenjene. Memeovi se, podsjećamo, stalno uređuju i izmjenjuju, pa Facebook mora odrediti hoće li ljudima dozvoliti uklanjanje tih slika ili ne.