in

Amerikancima sad odgovara i kad se sportske videoigre prenose na televiziji

U nedostatku stvarnih sportskih sadržaja

Neobično je koliko su nam se životi promijenili pojavom koronavirusa. A ne mijenjaju se samo životi već i stavovi vezani uz određene stvari. Prije samo nekoliko godina dio stanovništva Sjedinjenih Američkih Država bio je zgrožen idejom da se turniri u videoigrama emitiraju u televizijskom programu. Kad je 2015. na kanalu ESPN održan prijenos takmičenja u igri Heroes of the Storm, to je uznemirilo mnoge ljubitelje sporta, i to ne zato što se radilo o baš o toj igri. Cijela ideja prijenosa esporta na sportskom kanalu mnogima je bila izrazito odbojna.

Pet godina kasnije skoro sva sportska događanja su otkazana pa se televizijske stanice u Americi okreću prenošenju virtualnih takmičenja u videoigrama. Fox Sports je tako najavio da će prenositi eNASCAR takmičenje u iRacingu, i to ne jednu utrku nego cijelu sezonu. Za prijenos će biti angažirani stvarni komentatori NASCAR-a, a prije svake utrke održat će se tradicionalno puštanje himne te zajednička molitva. Ovdje se ne trebaju moliti da svi ostanu živi tokom utrke nego da ne bude nekih tehničkih poteškoća sa serverom.

Kako je krenulo, za elektroničke bi sportove ovo mogao biti prijelomni trenutak nakon kojega ljudi na takav oblik kompetitivne zabave možda budu gledali s malo manje prijezira.