in

LOLLOL LOVELOVE WTFWTF TUGYTUGY WOWWOW

Slonovi i simboli: Divovi svetinje koji imaju svoje mjesto u psihologiji

U mnogim kulturama zauzimaju počasno mjesto

Slonove najčešće vežemo za dobro pamćenje. Međutim, slonovi su pravi divovi koji su bliski čovjeku hiljadama godina unazad i za njih se vezuju razne priče, mitovi, vjerovanja…

Nadaleko poznat kao izuzetno požrtvovana i osjećajna vrsta, slon je od davnina smatran i simbolom dobrog zdravlja, dugovječnosti, strpljenja i pouzdanosti. Uostalom, čak i sama riječ “oslonac” u sebi nosi ime ove veličanstvene životinje.

U mnogim kulturama slon zauzima počasno mjesto, posebno u Indiji gdje se smatra svetom životinjom. Zapravo, slobodno se može reći da je slon Indijcima ne samo provjereno prevozno sredstvo, već i neka vrsta nacionalnog blaga.

Istovremeno je i najtraženiji suvenir i talisman za sreću, zdravlje, prosperitet, dobar ugled, ali i veza sa vjerovatno najpopularnijim bogom u Indiji – Ganeshom. Poznatiji i kao bog koji ruši prepreke, Ganesh ima tijelo čovjeka, a glavu slona, gdje glava (surla) predstavlja simbol superiorne inteligencije.

I u Kini je slon jedan od popularnijih simbola. Dovodi se u vezu sa snagom, poštenjem, slavom, a bliske su mu i sve odlike plemenitog vođe: mudrost, hrabrost, visoka moralnost.

U kineskoj umjetnosti često nailazimo na slona okruženog malom djecom, pa je jasna i njegova uloga u Feng Šuiju. Naime, smatra se da postavljanje para slonova sa spuštenim surlama ispred spavaće sobe garantuje srećno i zdravo potomstvo.

Pomenimo još i bijelog slona, koji je znak izvanredne sreće i dovodi se u direktnu vezu sa budizmom gdje je slon jedan od osam svetih životinja.

Prema hinduističkoj mitologiji svijet leži na leđima slona koji stoji na kornjači, dok u hrišćanstvu predstavlja simbol čednosti, strpljivosti i blage naravi.

Posmatrano sa aspekta psihologije, slon se osim svega već navedenog uzima i kao simbol za smirenost, pasivnost, povučenost, pa čak i stidljivost.

Njegova pojava u snovima nam često signalizira da treba da jasno pokažemo svoj stav i uhvatimo se u koštac sa nekim problemom. Isto tako, u zavisnosti od detalja sna, slon može značiti i da je vrijeme da zastanemo, analiziramo postupke iz prošlosti i naučimo se strpljivosti.