in

Appleov originalni 12 inchni MacBook odlazi u prošlost

Očekuje se da će Apple proširiti svoj popis zastarjelih proizvoda dodavanjem originalnog 12-inčnog MacBooka. Tu informaciju objavio je poznati portal MacRumors, a očekuje se da će Apple 30. lipnja završiti podršku za slavni MacBook.

12-inčni MacBook najavljen je još u ožujku 2015. s početnom cijenom od 1299 USD. Ukinut je u travnju 2016. kada je Apple izdao sljedeću generaciju prijenosnog računala. MacBook je pokretao Intel Core M dvojezgreni procesor u kombinaciji s 8 GB LPDDR3 RAM-a i do 512 GB ugrađene memorije.

12-inčni MacBook bio je tada glavna tema jer je imao samo dva priključka na cijelom uređaju: 3,5 mm audio priključak i višenamjenski USB-C priključak s podrškom za USB 3.1 Gen 1, HDMI, VGA i DisplayPort 1.2. Međutim, to je također značilo da korisnici moraju kupiti zaseban USB-C adapter za dodatne mogućnosti povezivanja.

To je prvo Appleovo prijenosno računalo koje ima USB-C priključak i također prvi MacBook koji se tada isporučivao bez MagSafe punjenja. Kasnije 2021. su Appleova M-serija MacBook Pro prijenosnih računala izdana s MagSafe 3 priključkom za punjenje.

MacBook iz 2015. bio je među najlakšim prijenosnim računalima na tržištu s težinom od samo 1 kilograma. Sa svojom baterijom od 39,7 Wh, uređaj je nudio do 30 dana stadby modea i oko 9 sati aktivnog rada.

Apple označava proizvod zastarjelim sedam godina nakon prestanka njegove prodaje na tržištu. Pružatelji usluga ne mogu naručiti dijelove za popravak za takve uređaje i više ne ispunjavaju uvjete za popravke hardvera u Appleovim trgovinama i servisnim centrima ovlaštenim od strane Applea. Apple je također prošlog mjeseca dodao originalni iPad Air na svoj popis zastarjelih proizvoda.

12-inčni MacBook dvaput je “osvježen”, prvi put u travnju 2016., a zatim ponovno u lipnju 2017., ukinut je 2019. Stoga je njegova posljednja generacija koja tek treba biti označena kao starinska još uvijek kvalificirana za servis i popravke hardvera.