in

Prije 20 godina ove stvari nisu postojale, a sada ne možemo zamisliti život bez njih

Dok svakodnevno koristimo različite društvene mreže, aplikacije i uređaje, ni ne pomislimo da – ne tako davno – one nisu ni postojale. Zar ne?

Slobodno možemo reći tektonske promjene koje se dešavaju već desetljećima, dovele su do tehnoloških promjena u svijetu.

Prije 20-ak godina započelo je masovno širenje računara i interneta. U to doba, ljudi su na raspolaganju uglavnom imali računare iznimno slabašnih karakteristika koje su mogli koristiti za obavljanje bazičnih zadataka. Zanimljivo, veliki broj tih kompjutera još uvijek je imao pretince za diskete – neke starije generacije znaju o čemu je riječ.

Kako je počela ekspanzija kompjutera, s tim dolazi i do razvoja nekih novih mogućnosti koje oni, u svom sistemu, mogu ponuditi korisnicima.

Neke od prvih aplikacija koje su se početkom 2000-ih pojavile danas su pale u zaborav; zamijenile su ih neke novije i za korištenje dosta jednostavnije. Bilo kako bilo, neke aplikacije aktivno održavaju svoju popularnost i zastupljenost pa su i, nakon više od dvije decenije egzistencije, prisutne i u svakodnevnoj upotrebi postale obavezne.

Dok neki od nas počinju dan slušajući muziku na Youtubeu na svom Apple ili Android uređaju, listajući priče na Instagramu, čitajuči poruke na Whatsappu ili Viberu ili provjeravajući pristigle mailove, potpuno zanemarimo činjenicu da naši prijatelji, poznanici, roditelji – pa i mi sami – prije 20 godina smo imali potpuno različite dnevne navike.

Također, prije dvije decenije nismo mogli razmjenjivati mišljenja ili “retvitovati” istomišljenike na Twitteru, ples je bio popularan i bez snimanja na TikToku, za TV serije ili filmove čekali smo određeni termin na televiziji jer Netflix nije postojao, a bili smo prinuđeni pronalaziti nova mjesta u gradu ili se snalaziti na nepoznatoj lokaciji i bez Google mapsa.

Činjenica jeste da su nove tehnologije umnogome olakšale život, u smislu lakše i brže komunikacije, informisanja, donekle i obrazovanja – ali istraživanja pokazuju da su stvorile i brojne barijere.

Ipak, ostaje pitanje, kakve nas sve novosti očekuju u budućnosti i kakvu ćemo rekapitulaciju moći napraviti kroz narednih 20 godina?