in , ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

I dalje šaljete SMS-ove? Prvi je poslan prije 30 godina

SMS je svojom jednostavnošću unio revoluciju u komuniciranje

U usporedbi s usponom društvenih mreža i aplikacija za slanje poruka poput WhatsAppa, Messengera i Telegrama, čini se da je komuniciranje SMS porukama nakon 30 godina na zalazu, ali ono ipak nije nestalo s naših mobitela.

Prvi SMS u historiji, koji je prenio operator Vodafone 3. decembra 1992., primio je zaposlenik te kompanije Richard Jarvis, a sastojala se od 15 znakova – “Merry Christmas” (Sretan Božić), podsjeća Hina.

SMS je svojom jednostavnošću unio revoluciju u komuniciranje. To je tehnologija europskog porijekla, podsjetio je za AFP Marc-Antoine Dupuis, sin francuskog inženjera Philippea Dupuisa kojeg se smatra jednim od izumitelja GSM-a, mobilne mreže 2G koja je omogućila uspon SMS-a potkraj 1990-ih.

Ograničene na 160 znakova, zbog čega su korisnici razvili poseban i ponekad kriptičan jezik poput smješka od interpunkcijskih znakova, SMS poruke razmjenjuju se danas u neograničenom broju obogaćene fotografijama, video porukama i drugim multimedijalnim sadržajima.

“No tada je u Francuskoj jedna SMS poruka stajala jedan franak, rekao je Jean-Michel Huet”, telekomunikacijski stručnjak u konzultantskoj kompaniji BearingPoint.

To je kao da svaki tvit danas stoji 15 eurocenta. Iako su bile jako popularne na početku 2010-ih, osobito za čestitanje Nove godine, korištenje SMS poruka u stalnom je padu.

Samo u Ujedinjenom Kraljevstvu broj upućenih SMS poruka u zadnjih deset godina smanjio se četiri puta, po podacima Ofcoma, britanskog regulatora za telekome.

Uspon slanja poruka preko interneta

Glavni razlog za to je uspon društvenih mreža (Facebook, Snapchat, Instagram) i posebno aplikacija za slanje poruka kao što su WhatsApp, Messenger, iMessage, Viber i Telegram, koje izbjegavaju roaming koristeći se internetom, a uz to su mlade naraštaje osvojile inovacijama poput kreiranja grupa za razgovor i potvrda da je poruka pročitana.

U Aziji veliku popularnost imaju aplikacije WeChat (Kina), Line (Japan) i KakaoTalk (Južna Koreja).

U dobnoj skupini od 16 do 24 godina korištenje tih aplikacija poraslo je u godinu dana 53,73 posto, dok je korištenje SMS poruka palo za 29 posto, po istraživanju europskih regulatora elektroničkih komunikacija (BEREC) objavljenom 2021. godine.

SMS ipak nije još poražen u nekim dijelovima svijeta, poput Nigerije, najnapučenije države u Africi. Godine 2021. ondje je bilo poslano gotovo 10 milijardi SMS poruka, 15 posto više nego godinu dana prije, po izvješću Nigerijske komisije za komunikacije.