in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Zašto je jedna strana aluminijske folije sjajna, a druga mat?

Jeste li se ikada zapitali zašto je jedna strana folije sjajna, a druga mat?

U prošlosti su ljudi koristili limenu foliju za pakiranje hrane, ali ona nije bila dovoljno savitljiva i ostavljala je kositra u hrani. Godine 1910. Robert Victor Neher patentirao je postupak za kontinuirano valjanje aluminija. To je dovelo do osnivanja prve valjaonice aluminija u okrugu Kreuzlingen u Švicarskoj.

Pravu popularnost aluminijska je folija stekla 1911. kada je Tobler iz Berna počeo koristiti aluminijsku foliju za pakiranje čokolada. Već 1912. aluminijsku je foliju počeo koristiti i proizvođač juha Maggi.

Danas se aluminijska folija koristi gotovo svugdje jer je izvrstna barijera prodoru kisika, vlage, bakterija i virusa, a različite strane aluminijske folije nisu samo marketinški trik.

Proces proizvodnje aluminijske folije uključuje valjanje aluminijskih ploča izlivenih od rastaljenog aluminija u valjaonici kako bi se dobila željena debljina folije. Upravo zbog ovog proces nastaje razlika između dvije strane. Kako bi se izbjeglo lomljenje folije, dva sloja folije se istovremeno stisnu i valjaju. Nakon procesa valjanja, kako prenosi 1klik.hr, dva sloja se odvajaju i tada su spremna za upotrebu. Strana koja je bila u kontaktu s drugim slojem postaje mat strana, a ona koja nije postaje postaje sjajna strana i zbog toga aluminijska folija ima dvije različite strane.

Iako pojedinci vole raspravljati o tome koja je strana “prava” i kako bi se foliju trebalo koristiti, istina je kako ne postoji ispravan način jer su obje strane jednako dobre za sve namjene za koje se koriste.