in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Umjetnost u špiljama: Neandertalci su i prije 65 hiljada godina voljeli – slikati

Novo otkriće

Neandertalci su možda bili bliskiji prahistorijskom čovjeku nego što se ranije vjerovalo, pokazuju spiljske slike u Španiji koje otkrivaju da je i ta vrsta imala potrebu stvarati umjetnost, objavili su u nedjelju znanstvenici.

Pigment oker boje pronađen je na stalagmitima u spilji Ardales, kraj Malage na jugu Španije. Koristili su ga neandertalci prije oko 65 hiljada godina, što ih možda čini prvim umjetnicima na Zemlji, pokazuje rad objavljen u znanstvenom časopisu PNAS. Moderni čovjek u to vrijeme još nije postojao.

Nova otkrića dodatni su dokaz da neandertalci, koji su izumrli prije oko 40 hiljada godina, nisu bili nesofisticirani rođaci Homo sapiensa, kakvim ih se dugo prikazivalo.

Pigmenti su u spilji korišteni u različitim periodima, udaljenim između 15 i 20 hiljada godina, pokazuje istraživanje koje negira raniju tvrdnju da su oni rezultat prirodnog procesa oksidacije.

Joao Zilhao, jedan od autora studije, rekao je da su neandertalci oker stavljali na stalagmite vjerovatno u sklopu rituala, navodi Hina.

Važnost ovog otkrića je što mijenja naš stav prema neandertalcima. Oni su bili bliskiji današnjim ljudima. Nedavna istraživanja pokazuju da su oni voljeli objekte i razmnožavali su se s ljudima, a sad i da su, poput nas, slikali po spiljama, izjavio je Zilhao.

Slike na zidovima prahistorijskih ljudi, poput onih u spilji Chauvet-Pont d'Arc u Francuskoj, starije su od 30 hiljada godina.