in

LOLLOL LOVELOVE

Zašto je posljednji živi nastup legendarnih Beatlesa održan na krovu zgrade

Grupa je 1965. godine odlučila da više ne ide na turneje već da rad nastave isključivo u studiju

Uprkos tome što se ne bi mogla nazvati koncertom, 42-minutna svirka Beatlesa na krovu u centru Londona, u historiji popularne muzike zabilježena je krupnim slovima kao posljednji živi nastup legendarne liverpulske četvorke.

Neke od najvažnijih stvari koje treba da znate o koncertu „Buba“ održanom 30. januara 1969. godine:

Prozori su se zatresli na zgradama u ulici Savile Row u centru Londona. Podovi su počeli da podrhtavaju. Buka koja je dopirala sa krova sjedišta Apple Core, smještenog u četvorospratnoj zgradi na broju 3, miješala se sa sirenama automobila koji nisu mogli da mrdnu zbog mase koja se uvećavala iz minuta u minut.

Iako to tada niko nije znao, pa ni sami Beatlesi, u pitanju je bio posljednji živi nastup najutjecajnije grupe svih vremena.

Beatlesi su 1965. godine odlučili da više ne idu na turneje već da rad nastave isključivo u studiju. Malo je falilo da se predomisle. Čuveni koncert na krovu održali su gotovo spontano usred planova o nastupima pod nazivom “Get Back sessions”.

Nastup je počeo u podne. Publiku su mahom činili zaposleni iz obližnjih poslovnih zgrada koji su bili na pauzi za ručak. Koncert se pratio sa ulice, krovova i prozora susjednih zgrada – gdje se ko zatekao.

Fantastičnoj četvorki – Johnu Lennonu, Paulu McCartneyu, Georgu Harrisonu i Ringu Starru, na krovu se pridružio klavijaturista Billy Preston.

Nastup je trebalo da traje 21 minutu, ali je produžen na 42. Izvedene su pjesme Get Back, i to tri puta, Don’t Let Me Down, dva puta, I’ve Got a Feeling, dva puta i po jedanput One After 909 i Dig a Pony.

Sa obzirom na to da je ekipa dokumentarnog filma “Let It Be” već neko vrijeme pratila rad na novom albumu grupe, nastup je snimljen i to iz nekoliko uglova. Zbog vjetrovitog londonskog vremena, osjetljivi studijski mikrofoni morali su da budu obavijeni ženskim najlon čarapama. Film i istoimeni album objavljeni su 1970. godine.

Nastup je prekinula policija zbog saobraćajnog haosa i buke. Policijska stanica nalazila se samo deset zgrada od mjesta koncerta, te je mogla da reaguje mnogo ranije. Zašto nije ostala je misterija do danas.

Već u septembru 1969. godine Beatlesi su se nezvanično, ali definitivno razišli. Krajem septembra objavili su jedanaesti studijski album Abbey Road. Nakon toga objavljen je i dvanaesti, ujedno i posljednji, studijski album “Let It Be”, kao i nekoliko kompilacija i specijalnih izdanja.