in

Matrix 4: Sve što treba da znate o novom nastavku čuvene franšize

Scenarij su, osim Wachowski, pisali i Sarajlija Aleksandar Hemon i David Mitchell

Detalji novog filma The Matrix 4 još nisu otkriveni, ali čini se da rediteljica Lana Wachowski, nagovještava da će se u novom filmu pojaviti originalni likovi.

Scenarij su, osim Wachowski, pisali i Sarajlija Aleksandar Hemon i David Mitchell.

  • Veoma sam sretna što se ovi likovi vraćaju u moj život i zahvalna sam na još jednoj prilici da radim sa svojim velikim prijateljima – izjavila je Wachowski Variety.

Film će biti premijerno prikazan 21. maja 2021. godine

Prema Variety navodima, film će biti premijerno prikazan sljedeće godine. Snimanje će uskoro početi u Sjevernoj Kaliforniji, a glumci već sedmicama treniraju borilačke vještine kako bi se adekvatno pripremili.

Priyanka Chopra u pregovorima za ulogu

Zvijezda serije Quantico navodno je u posljednjoj fazi pregovora da se pridruži glumačkoj ekipi, koju već čine Keanu Reeves i Carrie-Anne Moss. Slično kao i kod drugih glumaca koji će prisustvovati snimanju, i uloga Priyanke Chopre je nepoznata.

Neil Patrick Harris i Yahya Abdul-Mateen II pojavit će se u filmu

Variety javlja da će se glumac serije How I Met Your Mother pridružiti Reevesu i Mossovoj na snimanju. Abdul-Mateen, koji se pojavljuje u filmu Aquaman i igra u seriji Watchmen, navodno će dobiti jednu od glavnih uloga, iako su i njegove i Harrisove role još uvijek nepotvrđene.

Keanu Reeves i Carrie-Anne Moss ponovo će igrati svoje legendarne uloge

Iako su nepoznati tačni detalji o njihovim ulogama, poznato je da će se glumački par ponovo pojaviti kao Neo i Trinity. Na kraju trećeg dijela “Matrixa”, Neo naizgled podliježe povredama nakon bitke sa mašinama, ali nekoliko ključnih likova aludira na njegov povratak u posljednjim trenucima filma.

Što se tiče Trinity, prikazano je kako je bila smrtno ranjena u toku napada na Logos, i umire u naručju Nea. Neova posljednja žrtva, koja je omogućila ljudskoj rasi da pobijedi mašine, dijelom je i motivirana njenom smrću.

Morpheusa će možda glumiti mlađi glumac

Kako su samo Keanu Reeves, Lana Wachowski i Carrie-Anne Moss potvrdili da se vraćaju franšizi, mnogi fanovi “Matrixa” pitaju se da li će Lorens Fishburn ponoviti svoju ulogu Morpheusa, vođe otpora, koji u prvom filmu oslobađa Nea iz Matrixa. Pošto se čini da se Fishburn neće vraćati, pojedini nagađaju da bi Morpheusa mogao da igra mlađi glumac.

Ponovno pokretanje trilogije 2017. godine nije uspjelo

Prema podacima iz članka koji je izašao u magazinu Hollywood Reporter 2017. godine, Warner Brothers je razmatrao da pokrene reboot ove franšize te godine, ali je projekat naišao na mnoge prepreke prije nego što je i započet.

Bliznakinje Wachowski navodno nisu bile uključene u projekt koji je umjesto toga predvodio Joel Silver, bivši producent trilogije, koji je imao napete odnose sa sestrama, nekada braćom. Michael B. Jordan je bio predviđen za glavnu ulogu.

Reeves rekao je da želi da se vrati, ali samo ako u projektu učestvuje Wachowski

U razgovoru za Yahoo Movies 2017. godine, Reeves je rekao da bi bio zainteresiran da se vrati ponovnom pokretanju franšize, ali samo ako su uključene i sestre Wachowski.