in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Velike posljedice: Kod astronauta uočene značajne promjene u mozgu nakon boravka u svemiru

Proučavali moždane strukture 12 astronauta

Još uvijek ne znamo puno o posljedicama koje na tijelo ostavlja boravak u svemiru, ali izgleda da među njih spada i preslagivanje neurona u mozgu.

Naučnici koji su proučavali moždane strukture 12 astronauta pronašli su, kako su opisali, “značajne mikrostrukturalne promjene” u bijeloj tvari koja je odgovorna za komunikaciju neurona unutar mozga te između njega i ostatka tijela.

To pokazuju podaci dobiveni difuzijskom magnetskom rezonancijom (dMRI) koji su snimljeni neposredno prije i nakon vremena provedenog u svemiru, koje je u prosjeku trajalo 172 dana. Sedam mjeseci kasnije obavljene su daljnje pretrage te mada su neke stvari “sjele na svoje mjesto”, još uvijek je bio vidljiv određeni broj promjena.

Prilagodba na život u svemiru

Tačnije, stručnjaci su otkrili promjene u neuronskim putevima koji su povezani sa senzornim i motoričkim funkcijama. Pretpostavljaju da bi to moglo imati veze s prilagodbom astronauta na život u mikrogravitaciji, piše Science Alert.

Ovo je prvi put da su naučnici analizirali posljedice produženog boravka u svemiru pomoću tehnike snimanja mozga poznate kao traktografija. Ova tehnika izrađuje 3D sliku neuronskih trakta, otkrivajući prikaz ožičenja mozga. Mada su i ranije uočene promjene u mozgu astronauta, stručnjaci su pomoću traktografije uspjeli bolje sagledati veze između neurona i promjene na njima.

Prvo su naučnici smatrali da se promjene događaju u corpus callosumu (žuljevito tijelo), najvećem snopu vlakana u mozgu koji povezuje dvije hemisfere mozga. No kasnije su shvatili da se zapravo dogodila ekspanzija ventrikula mozga, komunikacijske mreže komora ispunjenih tekućinom, a koje se nalaze uz corpus callosum.

“Strukturne promjene koje smo u početku pronašli u corpus callosumu zapravo su uzrokovane proširenjem ventrikula koje induciraju anatomske pomake susjednog neuralnog tkiva”, rekao je neuronaučnik Floris Wuyts sa Sveučilišta Antwerpen u Belgiji.

“Znači, umjesto da postoje stvarne strukturne promjene u mozgu, događa se promjena u obliku. To stvari stavlja u drugu perspektivu”, dodao je.

Posljedice tih promjena

Promjene u neuronskim putevima nisu ništa neobično. One nam omogućuju da naučimo nove vještine, stvaramo nova sjećanja i još mnogo toga drugog. Za sada nije poznato kakve bi tačno implikacije moglo imati ovo restrukturiranje mozga koje je povezano s boravkom u svemiru.

No, ono što se zna jest da se naša tijela pokušavaju prilagoditi životu u mikrogravitaciji. Prethodne studije su čak pokazale da duži boravak u svemiru može sa sobom nositi povećani rizik od razvoja raznih oboljenja. Također se čini da vrijeme provedeno u svemiru različito utječe na muškarce i žene.

“Ovi nalazi nam služe kao dodatni dijelovi slagalice. Budući da se radi o pionirskom istraživanju, još uvijek ne znamo kako će na kraju izgledati cijela slagalica. No, ovi rezultati doprinose našem cjelokupnom razumijevanju onoga što se događa u mozgovima ljudi koje borave u svemirskim prostranstvima”, rekao je Wuyts.

Istraživanje naziva Brain Connectometry Changes in Space Travelers After Long-Duration Spaceflight objavljeno je u časopisu Frontiers in Neural Circuits.