in

Microsoft je najavio Project xCloud – budućnost gaminga bez granica

Microsoft je službeno predstavio svoju uslugu za streaming videoigara preko interneta, uz koju će se igre poput Haloa i Forze moći igrati na praktički svakom uređaju!

Google je prošle sedmice najavio svoj ulazak u svijet videoigara lansiranjem streaming usluge koju zovu “Project Stream“, a čini se kako je ta najava zatekla ekipu iz Microsofta koja se već duže vrijeme priprema za predstavljanje nečega sličnog. No, sad kad su karte na stolu iz Microsofta su također predstavili svoj “projekt” s kojim koračaju prema budućnosti gaminga bez ograničenja platformi.

Project xCloud radni je naziv Microsoftove usluge koja će nam omogućiti da igre poput Halo Infinitea i Forze Horizon 4 igramo na praktički svemu što ima ekran i poveznicu s internetom.

Dakle, igre poput Sea of Thievesa, Gears of Wara moći će se igrati i na mobitelu, tabletu pa možda čak i na ostalim konzolama.

Microsoft na ovoj usluzi radi već nekoliko godina i planira ju javno testirati najranije 2019. godine, što znači da bi Project xCloud mogao biti spreman za tržište tek negdje 2020. godine, paralelno s izlaskom novih Xbox konzola, od kojih će jedna biti jeftini uređaj upravo za korištenje ove usluge. Microsoft također računa da će do 2020. godine veći broj korisnika imati pristup 5G mrežama i odgovarajućim brzinama interneta o kojima ova usluga i ovisi.

Dakako, streamanje igara preko interneta ima svoje zahtjeve i izazove, no u Microsoftu su uvjereni da imaju i arhitekturu i resurse da na kvalitetnoj razini dostave ono što je nedosanjani san još od 2011. godine kada je usluga zvana OnLive pokušala ponuditi nešto slično, pa na kraju propala.

U Microsoftu su za uspjeh ove usluge prepoznali nekoliko ključnih točaka. Kao prvo, izgradit će podatkovne centre s posebno dizajniranim hardverom koji zovu Blade. Radi se o konfiguraciji koja sadrži po četiri Xbox One X jedinice, jedno veliko napajanje i sustav za odvodnju zraka iz kućišta. Konfiguracija je složena tako da podržava sve postojeće Xbox igre, ali i one buduće. Microsoft će Blade konfiguracije raspodijeliti na 54 serverske regije diljem svijeta, od kojih je nama najbliža Švicarska.

(HCL.hr)