in

Google ulazi na tržište igara i namjerava promijeniti cijeli svijet gaminga

Internet gigant Google je odavno prestao da bude samo glavni pretraživač mreže, i već godinama predstavlja jednu od najvećih imperija na polju interneta i tehnologije, koji praktično zalazi u sve svere elektronskog života.

Dovoljno je samo reći Android, Gmail, Chrome i Youtube, sve vlasništvo Googla, i već vam je jasno kako stoje stvari.

Zato nas i ne čudi insajderska informacija koju su prenijeli novinari Kotakua, a koja kaže da Google navodno radi na velikoj ofanzivi ka gejming svijetu, što inače već godinama pokušava preko Youtubea i Red/Gejming ideje, no nikako ne uspjeva sa tim, a navodno su 2014. godine željeli da kupe i Twitch, ali ih je Amazon pretekao.

Kako izvještava Kotaku, Google će na gejming sada udariti preko tri fronta: Jedan je razvoj snažne striming platforme, drugi je razvoj hardvera i treći je agresivno angažovanje i kupovina velikih studija, da prave igre pod direktnom kapom Googla.

O striming platformi se vjerovatno i najviše zna. Njeno kodno ime je Yeti i u razvoju je već duže vrijeme. Da razjasnimo, ovde se ne radi o video strimovanju poput onog na Twitchu, već o strimovanju igara koje se pokreću na udaljenim jakim mašinama, i koje zatim korisnik igra kod kuće na najboljim podešavanjima čak i preko neke krntije od računara, jer mu je dovoljan samo jak i stabilan internet.

Mnogi su još uvijek skeptici kada je u pitanju strimovanje igara, pogotovo što je nekoliko sličnih projekata već propalo. Ipak, izgleda da Google snažno vjeruje u ovo i želi da ga podigne na viši nivo, uz moguću integraciji sa samim Youtubeom.

O hardverskom dijelu ovog projekta se manje zna, ali se računa na to da se radi o mašini koja bi bila specijalizovana da podrži strimovanje igara na najefikasniji način, kako bi cijeli projekt zaživio.

Šta mislite, može li Google ovom idejom da uzdrma aktuelno tržite konzola i PC računara? Mnogi su rekli na E3 da misle da je strimovanje igara budućnost, poput vlasnika UbiSofta, a Microsofta i EA su već najavili da uveliko rade na svojim striming servisima.