in

Jeste li primijetili veliku promjenu u Google Chromeu?

Googleov Chrome najpopularniji je internetski pretraživač na svijetu te većina korisnika na svojim računarima surfa upravo putem ovog browsera.

Kako bi Chrome i dalje ostao popularan među korisnicima, Google ga konstantno poboljšava i nadograđuje novim opcijama, a jedna od posljednjih promjena odnosi se na traku na kojoj se prikazuje sadržaj koji je preuzet s interneta (download).

Godinama se ta traka nalazila na dnu ekrana. Nakon što bi korisnici počeli s preuzimanjem sadržaja, na donjem dijelu ekrana pojavila bi se traka s imenom dokumenta koji se preuzima i podacima o količini preuzetog sadržaja i vremenu koje je potrebno do kraja downloada. Također, na istom mjestu bilo je moguće pauzirati i zaustaviti preuzimanje.

No problem je bio u tome što korisnici nisu bili zadovoljni s takvim prikazom trake za download. U razgovoru s njima iz Googlea kažu kako su se korisnici Chromea ponajviše požalili na tri stvari vezane uz tu traku. Prvo je što zauzima dio ekrana pa se smanjuje prostor za prikaz internetskih stranica, što je pogotovo problematično na manjim ekranima prijenosnih računara. Drugi problem bio je u tome što traka s prikazom preuzetog sadržaja nije automatski nestajala, već su je korisnici morali sami isključiti, dok je treći problem u činjenici što ta traka više nije bila moderna, niti u skladu s korisničkim sučeljem Chromea.

Zbog navedenih razloga iz Googlea su se odlučili na promjene vezane uz tu traku za download koja se više neće prikazivati na donjem dijelu ekrana. Umjesto toga, kada korisnici započnu preuzimanje sadržaja s weba, u gornjem desnom kutu adresne trake prikazat će se ikona za download s osnovnim informacijama. S istog mjesta korisnici će moći kliknuti na opciju otvaranja preuzetog sadržaja, kao i otvaranja mape u koju je pohranjen taj sadržaj.

Također, kao i do sada, sav preuzeti sadržaj može se pregledati klikom na opciju “Preuzimanje”, koja se nalazi među opcijama Chromea koje se otvaraju klikom na tri tačkice u gornjem desnom uglu preglednika.

Nova opcija na Chromeu namijenjena je samo za računare i Google je počeo s njenom distribucijom na računarima koji rade na Windowsima, Linuxu, ChromeOS-u i Macovima. Na 9to5 Googleu kažu kako će svima biti dostupna tokom sljedećih nekoliko sedmica i vjerojatno je možete očekivati s nadogradnjom browsera, prenosi Dnevnik.hr