in

Playstation najavio novu prijenosnu igraću konzolu

Sony je napokon potvrdio da rade na novom prijenosnom PlayStation uređaju tijekom prijenosa uživo. Međutim, ova vijest možda nije ispunila očekivanja igrača. Na najnovijem PlayStation Showcase-u prikazane su popularne igre, kako velike blockbuster naslove tako i manje nezavisne igre. Najviše rasprave nakon prikaza usmjereno je na naslove poput Marvelovog Spider-Mana 2 i nedavno potvrđenog remakea igre Metal Gear Solid 3: Snake Eater.

S obzirom na sve velike igre koje se trenutno razvijaju za PlayStation, malo tko je očekivao pojavu najnovije handheld konzole tvrtke, čije postojanje je prvo procurilo u travnju. Izvori tvrde da ova konzola, privremeno nazvana Q Lite, nije namijenjena za natjecanje s prijenosnim igraćim platformama poput Steam Decka i ostalih konkurenata koji su se pojavili nakon toga. Umjesto toga, navodi se da će služiti kao uređaj za PlayStation Remote Play, s naglaskom na streamanje igara.

Predsjednik Sony-a Jim Ryan osobno je otkrio novi uređaj, trenutno nazvan “Projekt Q”. Potvrdio je da će Projekt Q zaista omogućiti igračima da streamuju igre s njihove PlayStation 5 konzole putem Remote Playa, pri čemu će sve igre koje se igraju na tom uređaju morati biti instalirane na PS5 konzoli. Uz to, Projekt Q će imati sve tipke s DualSense kontrolera PS5 konzole, zajedno s 8-inčnim HD zaslonom.

Tijekom PlayStation Showcase-a, Jim Ryan je otkrio i prvi par gaming slušalica s PlayStation logom, zajedno s Projektom Q koji nije bio jedini novi PlayStation hardver koji je prikazan. Ove slušalice mogu se bežično povezati s PS5 konzolama, računalima i čak pametnim telefonima putem Bluetooth veze. Ryan je naglasio da će slušalice pružati visokokvalitetni bežični audio s minimalnim kašnjenjem (latencijom), te da će omogućavati vrhunski zvuk tijekom igranja.

Iako Sonyjevi prijenosni uređaji PlayStation Portable i Vita nisu postigli istu komercijalnu uspješnost kao legendarni prijenosni uređaji tvrtke Nintendo, igrači iz kasnih 2000-ih i dalje ih rado se sjećaju. Međutim, fanovi koji su očekivali sličan uređaj u novom Projektu Q mogli bi biti razočarani, jer je Jim Ryan potvrdio da će Projekt Q biti samo podržavajući uređaj za PlayStation 5, a ne samostalan igraći sustav. Sony obećava više detalja o novom prijenosnom uređaju PlayStationa, Projektu Q, u nadolazećim mjesecima.