in ,

U AMD-ovoj ZEN arhitekturi procesora, otkriveni mnogobrojni propusti

Nedavno je bilo mnogo priče o Intelovim sigurnosnim propustima u novim procesorskim arhitekturama. Činilo se da će te negativne vijesti zaobići AMD, međutim, kako se ispostavilo i ova kompanija nije pošteđena loših vijesti. Otkriveno je da AMD-ova ZEN arhitektura procesora ima problema s nevezanim, ali jednako ozbiljnim propustima.

Procesori kompanije AMD, Ryzen i Epyc prošli su relativno neokrznuto kada su početkom godine uočena dva velika sigurnosna propusta u današnjim procesorima. Dok su ti propusti više-manje uspješno zakrpljeni, sada je otkriveno kako je Zen arhitektura procesora ipak “šuplja”, i to u 13 scenarija, odnosno četiri kategorije sigurnosnih propusta.

Propusti koji su uočeni su ozbiljni, međutim ako posjedujete Ryzen ili Epyc procesor nije smak svijeta jer bi vam računalo prvo trebalo imati određenu vrstu “malwarea” kako bi neko mogao iskoristiti ovaj propust i staviti zloćudni softver na zaštićeni dio procesora na kojemu se čuvaju osjetljivi i enkriptirani podaci.

AMD je o ovome obaviješten samo 24 sata prije nego je stvar otišla u javnost tako da za sada nisu izbacili rješenje. Poručili su samo da im je sigurnost najveći prioritet te da istražuju pronađene probleme kako bi ih što prije riješili.