in

SmokeMon: Revolucionarna ogrlica koja će vam pomoći da prestanete pušiti

SmokeMon ogrlica uspostavlja jedinstveni profil pušenja za svakog korisnika.

Kako biste pomogli nekome da prestane pušiti, važno je znati koliko uopće puši i do koje mjere može povremeno posustati. Nova eksperimentalna ogrlica za praćenje pušenja pod nazivom SmokeMon dizajnirana je da pomogne u oba slučaja, prenosi portal Vidi.hr.

Trenutačno se razvija na Medicinskom fakultetu Feinberg Sveučilišta Northwestern i uključuje toplinske senzore koji kontinuirano prate toplinu zapaljene cigarete dok putuje do i od korisnikovih usta.

Koristeći te podatke, popratni softver temeljen na mašinskom učenju može uspostaviti “topografiju pušenja” svakog pojedinog korisnika. To uključuje vrijeme trajanja svake sesije pušenja, zajedno s vremenom, brojem, trajanjem i količinom udaha, plus intervale između dimova.

Opremljen tom informacijom, “zdravstveni trener” bi bolje mogao formulirati realan, izvediv plan za odvikavanje svakog određenog pušača od cigareta. Osim toga, ako bi pušač posustao u svom pokušaju da prestane s tom navikom, što će SmokeMon otkriti, trener bi mogao utvrditi jesu li te dodatne popušene cigarete predstavljale jednostavan lapsus ili potpuni povratak na pušenje.

SmokeMon je do sada uspješno testiran na grupi od 19 sudionika, koji su nosili uređaj tokom ukupno 115 seansi pušenja u kontroliranim i stvarnim scenarijima. Ogrlicu je ujedno procijenio panel od 18 stručnjaka za liječenje od duhanske ovisnosti, koji su navodno smatrali da bi tehnologija mogla biti od velike pomoći.

Rad o istraživanju objavljen u časopisu Proceedings of the ACM on Interactive Mobile Wearable and Ubiquitous Technologies.