in

Apple navodno razvija jeftinije slušalice mješovite stvarnosti

Prema izvještajima Bloomberg-a, Apple već radi na pristupačnijoj verziji svojih slušalica mješovite stvarnosti koje tek treba da budu objavljene. Na osnovu prethodnih izvještaja, cijena uređaja mješovite stvarnosti o kome se dugo pričalo, iznosi će oko 3.000 dolara. To je predstvalja dvostruko veću cijenu od cene slušalica Quest Pro Meta objavljenih prošle godine.

Apple-ovi inženjeri navodno rade na razvoju jeftinije verzije koja će biti bliža cijeni Quest Pro slušalica. Oni analiziraju nove strategije za postizanje tog cilja i razmatraju korištenje jeftinijih komponenti.

Dok će vodeće i glavne slušalice imati 4K interne ekrane za svako oko, njegov pristupačniji pandan će verovatno koristiti one sa nižom rezolucijom. Takođe, inženjeri kompanije razmatraju upotrebu manjeg broja kamera i sporijih procesora. To bi zauzvrat, eliminisalo potrebu za unutrašnjim ventilatorima.

Apple bi mogao da zahtijeva od korisnika da ručno podese svoje vidno polje za jeftinije slušalice umjesto da ih opremi motorom koji to može automatski da uradi. Možda će odlučiti da ne opremi uređaj svojim prilagođenim H2 bežičnim čipom koji bi mu omogućio da bolje radi i sa AirPods-om. Prema ranijim izvještajima, tehnološki gigant razvija sopstveni Bluetooth i WiFi čip koji će zameniti Broadcom-ov do 2025. godine. Navodno, Apple bi mogao da koristi taj interni čip kako bi sprečio da kompanije treće strane utiču na cijene uređaja.

Jeftinije slušalice mješovite stvarnosti su u ranoj fazi. Apple tek treba da napravi radni prototip. Međutim, prema izvještajima Bloomberg-a, većina Apple-ovog tima broji 1.000 ljudi radi na razvoju oba tipa slušalica kako bi kompanija mogla da ih objavi sljedeće godine ili 2025.godine.

Međutim, kao rezultat ovih napora, Apple je navodno stopirao svoje planove za lansiranje naočala sa proširenom realnošću. Originalna vizija kompanije bila je da razvije AR naočare koje bi jednog dana mogle zameniti iPhone.Međutim, kompanije je sada stopirala rad na tom projektu. Sada je neizvesno da li će i kada AR naočale biti lansirane.

Što se tiče Apple-ovih vodećih slušalica mješovite realnosti, kompanija planira da ih predstavi uoči Svetske konferencije za programere u junu.