in

Samsung Display pokazao ekran sa šarkom koja se može rotirati za 360 stepeni

Kompanija Samsung, odnosno njena podružnica Samsung Display, razvila je novi prototip preklopnog smartphonea sa šarkom koja se može rotirati za 360 stepeni, a ovakav dizajn bi mogao odrediti pravac mobitela ovog tipa.

Samsung Display, koji je zadužen za proizvodnju Samsungovih ekrana, pokazao je prototip ekrana i šarke na sajmu CES. Riječ je o ekranu nazvanom “Flex In & Out” koji ima mogućnost rotacije od 360 stepeni, što znači da se može rotirati u prema unutra i prema vani.

Ekran ima šarku drugačijeg dizajna pod nazivom “water-drop” koja stvara značajno manje vidljiv nabor. Ovakav dizajn omogućava ekranu da formira “labaviji oblik” poput kapi vode kada je savijen prema unutra. Suptilnija šarka bi također pravila manje stresa na ekran.

Ipak, moguće je da će novi ekran biti dio Samsungovog Galaxyja Z Fold 5, što bi riješilo neke probleme kao što je istaknuti nabor prisutan kod prethodnih uređaja. Kada će se pojaviti Galaxy Z Fold 5, zasad nije poznato. Samsung će Galaxy S23 seriju predstaviti na događaju Galaxy Unpacked zakazanom za 1. februar.

Samsung Displayj je i 2021. godine pokazao “Flex In & Out” prototip, no pristup je bio drugačiji jer se ekran preklapao u obliku slova “S” u više segmenata. Međutim, Samsungova Fold linija još uvijek kroisti ekrane koji se preklapaju u samo jednom smjeru.