in

Xiaomi 12 prvi globalni Xiaomi telefon koji dobija MIUI 14

Prije više od mjesec dana kompanija Xiaomi predstavila je MIUI 14, zasnovan na Androidu 13. On je nedugo nakon toga počeo da pristiže na neke Xiaomi telefone u Kini, a sada je napokon stigao i globalno.

Xiaomi 12 je prvi globalni Xiaomi telefon koji je počeo da dobija MIUI 14. Pored MIUI 14, odnosno Androida 13, nadogradnja uključuje i bezbjednosnu zakrpu za januar 2023. godine.

Ova nadogradnja je trenutno dostupna korisnicima koji su učestvovali u beta testiranju. Nadogradnja stiže s brojem firmvera MIUI 14.0.2.0. (TLXMIXM) i teška je oko 4,43 GB. Može se preuzeti i iz Xiaomijeve baze podataka (ZIP datoteka).

Tokom predstavljanja je Xiaomi naveo da će MIUI 14 imati poboljšane performanse, ali i efikasnost. Pored toga, napravljene su i velike dizajnerske izmene. Kompanija je ubacila promjene za ikonice, ali i cjelokupan interfejs. Ikone su veće, a njihova veličina može da se podesi.

Takođe, značajno je smanjen broj unapred instaliranih aplikacija i sada postoji samo osam aplikacija koje ne mogu da se deinstaliraju. Xiaomi navodi da je fluidnost sistema poboljšana do 60 procenata, a i aplikacije trećih strana navodno će ponuditi poboljšane performanse i efikasnost