in

Red Magic 8 Pro stiže na globalno tržište uz manje promjene

Najnovija generacija Red Magic smartphonea pojavila se u Kini prije kraja 2022. godine, a sada nekoliko sedmica kasnije serija 8 stiže i na globalno tržište.

Za globalno lansiranje je napravljena manja promjena brandinga tako da nema Pro+ modela, nego je tu Void.

Osnovni Red Magic 8 Pro je nazvan Matte zbog svog teksturiranog, neprovidnog stražnjeg panela. Ovaj model ima 12 GB RAM-a i 256 GB interne memorije, baš kao i Pro u Kini.

Drugi model je nazvan Void i sličan je modelu Pro+, posjeduje 16 GB RAM-a i 512 GB interne memorije, međutim, ima i nekih razlika.

Oba modela napajaju baterije kapaciteta 6.000 mAh koje podržavaju 65W punjenje. Poređenja radi, Red Magic 8 Pro, koji se prodaje u Kini, ima isti kapacitet baterije, ali ona podržava 80W punjenje. To znači da će se napuniti od 0 do 100 posto za 35 minuta u slučaju kineskog modela, odnosno 43 minute kada je riječ o globalnom modelu. Pro+ na kineskom tržištu ima 5.000 mAh bateriju s bržim 165W punjenjem koje neće biti dostupno na globalnom tržištu.

Što se tiče specifikacija, Red Magic 8 Pro je dobio 6,9-inčni AMOLED ekran rezolucije 1.116 x 2.480 piksela i frekvencije osvježavanja od 120Hz, dok touch sampling rate iznosi 960Hz. Prednja kamera od 16 MP je “sakrivena” ispod ekrana i riječ je o drugoj generaciji UDC tehnologije. Uređaj posjeduje i dva na dodir osjetljiva “ramena” okidača sa touch sampling rateom od 520 Hz.

Uređaj pokreće Snapdragon 8 Gen 2 procesor uparen s LPDDR5X RAM-om i UFS 4.0 memorijom. Procesor hladi ICE 11 sistem koji kombinuje novem materijale za poboljšani prijenos toplote i poboljšani ventilator (20.000 okretaja u minuti) koji je redizajniran u svrhu unapređenja protoka zraka i smanjenja buke. Cube Performance Optimizer osigurava stabilnu brzinu kadrova tokom igranja igara, odnosno nisku potrošnju energije kada uređaj ne koristi za igranje.

Mobitel posjeduje stereo zvučnike i linearne motore s dvostrukom, kao i 3,5 mm utor za slušalice. Bežični sistem je spreman za Wi-Fi 7 (4×4 MIMO), a uređaj ima i devet antena za 5G mrežu. Glavna kamera je poboljšana i radi se o Samsungovom GN5 senzoru od 50 MP, a pored nje se nalazi ultraširoka kamera od 8 MP.

Void ima providni panel kao i Pro+, a izgled je inpirisan bojama galaksija u svemiru. Bojama će upravljati aktivni ventilator za hlađenje s RGB osvjetljenjem. Matte verija također ima RGB LED osvjetljenje koje je ipak smješteno u liniju jer se ventilator ne vidi.

Što se tiče cijena, Matte košta 650, a Void 750 eura.