in

Nakon autonomnih auta stižu i pametna dječja kolica: Voze se sama, a i uspavljuju vaše dijete

Na tehnološkom sajmu CES-u u Nevadi ove godine bit će izložena i samovozeća kolica, autonomno vozilo za bebe koje pomoću umjetne inteligencije može prepoznati i upozoriti na opasnost, a dok dijete nije u njima voze se sama

Pametna kolica Ellakanadskog proizvođača Glüxkind prodaju se po cijeni od nešto više od 3000 eura. Ova dječja kolica opremljena su s nekoliko senzora i umjetnom inteligencijom, a voze se samo kad dijete nije u njima, tako da prate roditelja dok hoda i drži dijete. Sposobna su se i zaustaviti ako naiđu na neku prepreku ili se roditelj previše udalji od njih.

Kolica teška 13,6 kg pokreće električni motor, koji slično kao i kod e-bicikla, automatski koči pri spuštanju nizbrdo, a uvelike olakšava guranje kolica uzbrdo. Najveća brzina koju mogu dosegnuti je oko 6,5 km/h. Kad je beba u kolicima, senzori na ručki upozoravaju roditelja kad mu ruke nisu na njoj, a ima i automatsku kočnicukoja se pali kad kolica stoje na mjestu. Pored svega navedenog u njima ima dovoljno mjesta i za odlaganja stvari, pa na njih možete staviti i do šest punih vrećica za kupovinu.