in

WOWWOW

Stigli ekrani koji se istovremeno preklapaju i odmotavaju

Oduvijek ste željeli da nosite ogroman ekran u svom džepu? Samsung ima rješenje za vas.

Iako su ekrani na preklop već nekoliko godina dostupni na tržištu, a ekrani na odmotavanje još uvijek u fazi prototipa, kompanija Samsung Display već razmišlja o rješenjima koja će se naći u budućim telefonima, tabletima i laptopovima, i upravo je predstavila tehnologiju koja kombinuje dosadašnje inovacije – Flex Hybrid OLED, ekran koji se savija i odmotava.

Kompanija, koja će ovu tehnologiju uživo predstaviti na CES 2023 događaju, je podijelila slike koje prikazuju kako Flex Hybrid OLED izgleda i funkcioniše, a ideja je da se ekran prvo otklopi, a zatim odmota kako bi se proširila radna površna.

Samsung Display je ovu tehnologiju podijelio u dvije kategorije  Flex Slidable Solo i Flex Slidable Duet – pa će se, u zavisnosti od verzije, ekran odmotavati na jednoj ili na dvije ivice. Na primjeru Solo ekrana, prikazan je uređaj na preklop koji odmotavanjem desne ivice proširuje svoj unutrašnji ekran od 10,5 inča (4:3) na 12,4 inča (16:9), a na primeru Duet displeja možemo videti kako se ekran od 14 inča proširuje na 17,3 inča.

Naravno, ne treba očekivati da ćemo na tržištu uskoro vidjeti uređaje koji će koristiti ove ekrane, ali svakako će biti interesantno videti gdje će nas ova tehnologija odvesti.

Samsung će na CES 2023 sajmu takođe debitovati svoju QD-OLED tehnologiju panela za televizore i monitore, koja bi trebala da donese kontrast OLED, odnosno osvjetljenje i šarolikost QLED ekrana. Očekivane dijagonale su 34, 55, 65 i 75 inča, odnosno 49 inča u ultraširokom formatu.