in

U Njemačkoj se gradi prva cesta s tehnologijom bežičnog punjenja električnih vozila

Njemačka je započela realizaciju projekta prve javne ceste opremljene tehnologijom za bežično punjenje električnih vozila uključujući komercijalne i putničke automobile. Prvi cilj je punjenje električnog autobusa koji saobraća linijom prema gradu Balingenu.

Za dobavljača je izabrana velika kompanija Electreon, koja razvija rješenja bežičnog punjenja za električna vozila. Electreonova induktivna tehnologija je već dobila nagrade te je jedan je od ekoliški najprihvatljivijih, skalabilnijih i najatraktivnijih načina punjenja.

Ova tehnologija puni baterije vozila dinamički i statički, odnosno kad se kreću i kad stoje u mjestu. Time se smanjuje i potreba za kapacitetom baterije, eliminiše se zabrinutost zbog dometa, smanju se ukupni troškovi vlasništva, a električna vozila se pune brzo i sigurno. Electreon sarađuje s granovima i operaterima voznih parkova kako bi se omogućilo da se javna, komercijalna i samovozeća flota transformiše u električnu po niskoj cijeni i bez prekida.

U saradnji s vodećim njemačkim dobavljačem infrastrukture za punjenje električnih vozila pod nazivom EnBW, Electreon će postaviti Electric Road System (ERS) duž ceste u dužini od jednog kilometra. Uzimajući u obzir autobuska stajališta bit će odlučeno i gdje će se postaviti dvije statičke stanice za punjenje.

Tehnologija će biti uvedena u dvije faze, prva podrazumijeva stazu dugu 400 metara s dvije statičke stanice za punjenje, a u drugoj fazi će biti dodano još 600 metara dužine “električne ceste”.

Ovaj plan dolazi nakon uspješnog testiranja Electreonove tehnologije u Karlsruheu, koje je obavljeno u partnerstvu s kompanijom EnBW. Elektrificirana cesta je napravljena u EnBW-ovom postrojenju za testiranje, koje napaja obližnji javni autobus tokom saobraćajne špice. Kao dio dogovora Electreon će dobiti do 3,2 miliona eura za ovaj projekt u Balingenu kako bi postavio infrastrukturu za statičko i dinamičko bežično punjenje.