in

Moto X40 je Motorolin najnoviji flegšip telefon

Motorola je u Kini zvanično predstavila Moto X40, svoj najnoviji telefon iz premijum segmenta, a krase ga vrhunske specifikacije.

Za početak, Motorola Moto X40 ima 6,7-inčni AMOLED ekran sa FHD+ rezolucijom i 165Hz stopom osvježavanja. Centriran u gornjem dijelu, nalazi se “punch-hole” izrez za kameru, a ivice oko ekrana su zakrivljene. Displej ima podršku za 10-bitne boje, HDR i integrisani senzor otiska prsta.

Na poleđini telefona nalazi se pravougaoni modul za kamere, gdje su smještena tri kamera senzora. Sistem čine 50MP glavna kamera sa OIS podrškom, 50MP ultraširoki senzor i 12MP telefoto. S prednje strane se nalazi 60MP selfi kamera. Uređaj podržava 4K HDR snimanje videa i horizontalno zaključavanje tokom snimanja.

Moto X40 pokreće Snapdragon 8 Gen 2 čipset, ima do 16GB LPDDR5x RAM-a i do 512GB UFS 4.0 prostora za skladištenje podataka. Uređaj je opremljen i trodimenzionalnim tečnim sistemom hlađenja.

Sve napaja baterija kapaciteta 4600mAh, sa podrškom za 125W brzo punjenje preko kabla i 15W bežično punjenje. Na polju softvera, uređaj pokreće Android 13 OS uz MY UI 5.0 korisnički interfejs.

Opcije konekcije uključuju dual SIM, 5G, WiFi 6E, Bluetooth 5.3, GPS, NFC i USB Type-C port. Telefon ima IP68 sertifikat za otpornost na vodu i prašinu, a tu su i Dolby Atmos stereo zvučnici.

Moto X40 stiže u Smoky Black i Tourmarine Blue bojama, sa početnom cijenom od oko 490 dolara za najjeftiniji model do oko 620 dolara za najskuplji. Za sada nema informacija o globalnom predstavljanju telefona, ali se to očekuje sljedeće godine.