in ,

Instagram uveo funkciju Candid Stories

Društvena mreža Instagram uvela je funkciju Candid Stories za koju se može reći da je klon aplikacije BeReal.

Candid Stories je nova funkcija u okviru Instagram Storiesa, koja nudi ono što i BeReal, a to je selfie svakog dana. Funkcija će se za početak testirati u Južnoj Africi.

BeReal je pokrenut 2019. godine te je konstantno rastao, a posebno je popularan među Gen Z korisnicima. Aplikacija se promoviše kao autentična alternativa mainstream platformama društvenih medija jer omogućava samo jednu dnevnu objavu te ima ograničene načine da korisnici uspostave interakciju s drugima.

Kao i BeReal, Instagramov Candid će podsjetiti korisnike jednom dnevno da objave selfie, a oni će moći vidjeti Candid postove svojih prijatelja samo ako prije toga uploaduju svoj. Candid selfie, kao i BeReal postovi, zapravo će biti fotografije snimljene prednjom i stražnjim kamerama simultano.

Kompanija Meta radi na Candidu od ovog ljeta te se tada spominjao kao “candid Challenges” o kojem se govorilo kao o “internom prototipu”.

Snapchat i TikTok su također uveli svoje verzije BeReala nešto ranije.

Instagram uvodi i novu funkciju Notes koja omogućava korisnika da napišu status od 60 karaktera na svom profilu. Notes je u fazi testiranja već mjesecima, a mogao bi dobiti na značaju nakon što je  Ilon Mask (Elon Musk) preuzeo Twitter.

Pored toga, Instagram potiče korisnike na interakciju u manjim grupama novom opcijom Group Profiles, koja omogućava grupama prijatelja da kreiraju zajedničke profile.