in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Katar FIFA 2022: Znate li šta je xG indeks i kako se izračunava?

Zanimljivosti

Remijem bez golova u posljednjem kolu skupine F Svjetskog prvenstva 2022., belgijska reprezentacija se oprostila od Svjetskog prvenstva 2022. Zapravo, propuštene prilike napadača Romelua Lukakua bile su glavni razlog zašto je Belgija morala stati. To vrlo jasno pokazuje njegov xG indeks izračunat na temelju računalnih modela.

To je statistička mjera kvalitete prilika za postizanje pogotka i koliko je vjerovatno da će biti postignute. Otkako je pojam xG 2012. uveo Sam Green iz kompanije za analitiku podataka Opta, metrika je brzo stekla popularnost među nogometnim analitičarima. Izračunava se iz računalnih modela s različitim varijablama, odnosno iz ogromne količine videopodataka iz utakmica u svim različitim arenama.

Na primjer, kako navodi Pc ekspert, među njima je baza podataka Stats Performance s 2,5 miliona obrađenih videa (snimaka) više od 66.000 igrača.

Na temelju podataka iz udaraca sličnih karakteristika, xG model dodjeljuje vrijednost između 0 i 1 za svaki udarac koji predstavlja vjerovatnost pogotka. Ako je xG vrijednost udarca bliža 1, veća je šansa da se taj udarac pretvori u gol i obrnuto.

Zanimljivo je da svaka kompanija za analizu podataka ima neki svoj računalni model. Međutim, imaju neke tipične zajedničke varijable koje utječu na xG izralun. Uključuju mjesto udarca, brzina kojom igrač šutira, kut snimanja, koliko igrača stoji između mjesta za udarac i gola, položaj vratara, visina lopte iznad tla itd.

Pojednostavljeno rečeno, situacija u kojoj lopta padne na igračevo stopalo ispred otvorenog gola imat će visoku ocjenu xG , ali udarac s udaljenosti nekoliko desetaka metara iz uskog kuta imat će ocjenu niske xG.

Na primjer, ako je prilika za postizanje pogotka ocijenjena kao xG 0,46, to znači da strijelac ima 46 posto šanse za postizanje pogotka. Nasuprot tome, udarac u loptu s udaljenosti od 32 m ima izuzetno nisku xG vrijednost od 0,02. Ovo pokazuje da će bilo koji igrač koji puca s ove udaljenosti imati samo 2 posto šanse da zatrese protivničku mrežu. Zašto? Vrlo je malo igrača u historiji koji su ikada zabili s ove udaljenosti. 

Slično tome, udarac iz jedanaesterca ima xG od 0,76 do 0,78. Ovo je indeks koji se opet temelji na statistici historijskih podataka i kada se izvede 100 kaznenih udaraca, bit će postignuto oko 77 golova. Drugim riječima, za svaka 4 izvedena penala, bit će postignuta 3.

Naravno, u budućnosti, kada računalni modeli kompanija za analizu podataka budu primjenjivali niz najnovijih tehnologija poput umjetne inteligencije/mašinskog učenja, tačnost xG-a kada odražava šanse za osvajanje stola bit će znatno veća nego što je sada.