in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Vaš iPhone 14 misli da ste se sudarili, iako niste

Detekcija sudara

Prošlog mjeseca Apple je predstavio iPhone 14 seriju. Nova funkcija koja je stigla s ovom serijom je detekcija sudara, koja prema posljednjim informacijama ima određene nedostatke.

Nova funkcija detekcije sudara na iPhoneu 14 trebala bi upozoriti hitnu pomoć/policiju/vatrogasce kada otkrije da je korisnik doživio saobraćajnu nesreću. Međutim, ova funkcija ima određene nedostatke i ne funkcioniše baš onako kako bi trebala.

Naime, prema najnovijim informacijama koje stižu iz Sjedinjenih Američkih Država, ova funkcija upućuje poziv nadležnim čak i onda kada se korisnik vozi na rolerkosteru. The Wall Streeet Journal prenosi da je policija u par navrata pozvana zbog navodne saobraćajne nesreće, a ustvari se radilo o tome da su korisnici samo bili na rolerkosterima, a pokrete na njima kao što su nagli okreti, ubrzanja itd., Crash Detection je prepoznao kao hitan slučaj.

iPhone 14 serija, kao i satovi iz nove Apple Watch 8 serije, opremljeni su žiroskopskim senzorom i high-g akcelerometrom. Ako ovi senzoru otkriju da je korisnik doživio nesreću, uređaj će prikazati upozorenje i pozvati hitnu pomoć ako upozorenje korisnik ne odbaci u roku od 20 sekundi.

Nakon što uređaj pozove policiju, reproducirat će se audio poruka koja upozorava nadležne da je korisnik imao nesreću, te će uređaj dati i lokaciju korisnika.

Novinarka WSJ-a Joanna Stern je navela primjer jednog od poziva hitnoj pomoći dok je vlasnik iPhonea 14 bio na toboganu u zabavnom parku Kings Island u Cincinnatiju. Automatska poruka reproducirala je prigušene vriske u pozadini u zabavnom parku.

U okrugu Warren, gdje se nalazi Kings Island, u proteklo je vrijeme primljeno 6 hitnih poziva sa iPhonea 14, koji su zapravo izazvani vožnjama u parku. Navodno su korisnici iPhone 14 modela iskusili slične probleme u zabavnim parkovima širom zemlje.

Ipak, ova je funkcija nedavno otkrila fatalnu nesreću u Nebraski, što je veoma bitna stvar.