in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

VR uređaji mogli bi smanjiti korištenje opće anestezije prilikom operacija

Rezultati istraživanja

Hoće li se za određene vrste operacija u budućnosti umjesto opće anestezije koristiti uređaji za virtualnu stvarnost? Iako se ove dvije stvari na prvi pogled ne čine povezanima, nedavno provedeno istraživanje pokazalo je kako bi VR naočale zaista mogle pomoći pacijentima pri određenim operacijama.

Tokom istraživanja naučnici su se fokusirali na operacije ruke, a u njemu su sudjelovalo 34 osobe koje su podijeljene u dvije grupe. Prva grupa pacijenata tijekom operacije nosila je VR uređaj unutar kojeg im se prikazivao “smirujući scenarij” po njihovom izboru poput šetnje virtualnim planinama.

Stariji autor ove studije Brian P. O’Gara kaže kako se pri takvim operacijama često daje opća anestezija koristeći propofol, a tokom istraživanja pacijenti su na početku dobili samo lokalnu anesteziju, pri čemu su tokom cijelog trajanja zahvata mogli zatražiti jaču dozu lokalne anestezije ili propofol koji bi ih u potpunosti uspavao.

Samo 4 osobe od njih 17 koji su bili u grupi koja je koristila VR na kraju je zatražilo opću anesteziju, dok su svi u kontrolnoj grupi (dakle, oni koji nisu nosili VR naočale) zatražili opću anesteziju. Pacijenti koji su koristili VR uređaje tokom operacije zatražili su dodatne doze lokalne anestezije, ali u odnosu na pacijente s općom anestezijom 22 minute ranije su otpušteni s postoperativne skrbi.

S obzirom na to da ljudi sve više vremena provode za računarima, O`Gara kaže kako će rasti potreba za operativnim zahvatima ruku, tako da bi rezultati ovog istraživanja mogli utjecati na to kako će se u budućnosti pacijentima davati anestezije. S obzirom na to da propofol nosi određene rizike, opcija lokalne anestezije i VR uređaja čini se puno boljim rješenjem u odnosu na opću anesteziju.

Također, s lokalnom je anestezijom oporavak brži, što pomaže i pacijentima, ali i bolnicama u kojima će cjelokupan operativni i postoperativni proces biti brži i učinkovitiji, prenosi New Atlas.